Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
Zdroj: Toprecepty, maris

Chřest patří mezi vyhledávanou jarní zeleninu. Zjistěte, čím se řídit při nákupu a jak vybrat chřest podle barvy. Co je s ním potřeba udělat, než ho dáte na talíř a jak tuto zeleninu můžete připravit k jídlu?

Kdy roste chřest

Chřest opět v posledních letech stoupá na žebříčku popularity a ovládá naše jarní kuchyně. Chřest neboli lidově „špargl“ je víceletá rostlina. Jeho sezóna trvá krátce, obvykle od druhé poloviny dubna do června. Někdejší oblíbená zelenina se opět pěstujeme v našich krajích, převážně v Hostíně. 

Chřest obsahuje vysoké množství vody a je nízkokalorickou zeleninou (18 kcal/ 100 g). Kromě toho v něm najdeme množství minerálních látek (draslík, vápník a hořčík) a vitaminů (hlavně vitamin B1, vitamin B2 a kyselina listová). Typickou chuť chřestu dává aminokyselina asparagová. Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové a lidé trpící dnou, by si měli chřest dávat jen v malém množství.

Jak nakoupit chřest

Chřest se u nás dá sehnat ve třech variantách. V obchodě dostaneme mladé pazochy (prýty, lidově stonky) v bílé, fialové nebo zelené variantě. Bílý chřest je pěstován bez přístupu světla (nahrnutím zeminy) a vyniká jemnější chutí. Jeho slupka je vláknitější a silnější. Oproti tomu zelený chřest má výraznější chuť a jemnější slupku, obvykle ho příliš neloupeme.

Když kupujeme čerstvý chřest, je právě čas tím důležitým faktorem. Ideální je tuto zeleninu nakoupit v den sklizně. Pak má ty nejlepší vlastnosti: křehkost, šťavnatost a sladkost. Čerstvost poznáme také podle toho, že chřest není ohebný, je křehoučký a při kontaktu s ostatními „stonky“ vrže. Čerstvé hlavičky jsou uzavřené a pevné. Stárnutím chřest získává ohebnost (uvadá) a je i méně sladký.

Jak skladovat chřest

Chřest není vhodné příliš dlouho skladovat. Ideálně krátce po nákupu ho můžeme nechat zakrytý vlhkou utěrkou v nejchladnější části lednice, což bývá ta spodní. Kromě utěrky můžeme využít i mikrotenový sáček. Pokud máme doma skutečně čerstvě (ten den) sebraný chřest, vydrží až tři dny. Záleží také na tom, který chřest si přineseme domů. Bílý vydrží o trochu déle než ten zelený.

Jak připravit chřest k jídlu

Než začneme chřest připravovat k jídlu, je třeba se zbavit dřevnatého tužšího konce a případné vláknité slupky. Dřevnatý konec odkrojte o ochutnejte. Jestliže je čerstvý, budou stačit maximálně 3 cm.

Bílý chřest loupeme po celé délce. Tenký zelený chřest často není třeba loupat, poznáme to podle chuti. Obvykle stačí oloupat ve spodní třetině pomocí ostré škrabky.

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

Jak využít chřest v kuchyni

Pokud budeme krájet chřest na kousky, dáváme stranou hlavičky. Pro jejich jemnost je spíše využíváme na ozdobu.

Než chřest dáme do jídla, tak ho oblanšírujeme. Do vroucí osolené vody postupně dáváme jednotlivé kousky, tím se tolik voda neochladí a chřest bude rychleji hotov. Zelenému stačí zhruba 3-5 minut, bílému asi 7-9 minut. Pak chřest prudce zchladíme v ledové vodě. Nechladíme, pokud ho budeme hned konzumovat. Výborný je třeba se šunkou v palačince. Blanšírováním chřest trochu změkne, zůstane ale křupavý a chutný. Proces této úpravy je ideální pro šetrnost k celému prýtu včetně hlavičky. Můžeme ho hned sníst, ale také třeba přidat do salátu, případně ho přelít holandskou omáčkou.

Chřest můžeme i grilovat a podpořit jeho přirozenou sladkost. Vynikající je například se slaninou.

Zdroj informací:
nzip.cz: Chřest

Náš tip: Připravte si vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více