Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bezlepkové stravování na škole v přírodě aneb Brambory místo ovocných knedlíků a müsli do batůžku
Zdroj: Katarína Drozdová, Toprecepty

Jedna z hlavních věcí, která nám dělala vrásky ve chvíli, kdy naší dceři Aničce zjistili celiakii byla, jak to budeme řešit se školní jídelnou. Tam nám naštěstí vyšli vstříc, ale za krátko nás čekal další problém – může jet Anička vůbec na školu v přírodě nebo i jakékoliv jiné delší výlety mimo domov se školou?

Celiak na škole v přírodě

Bezlepkovou stravu jsme si doma vychytali za pár měsíců od stanovení diagnózy celiakie a brzy jsme si zvykli i na to, že musíme sledovat nápisy na obalech různých pochutin a naučili se, na co si dávat pozor v restauracích. Když byla Áňa doma, dokázali jsme se vše ohlídat, abychom se nedopustili nějaké chyby.

„Jak to ale bude, když nebude s námi?“ říkali jsme si. Ve škole naštěstí vařili bezlepkově, tam to bylo v pohodě, když pak přišla informace, že ke konci školního roku pojedou děti na školu v přírodě, tak nějak automaticky jsme počítala, že to tam bude stejné. Pak mi ale došlo, že tak jednoduché to vůbec být nemusí. 

Dohled je potřeba

Na tu první školu v přírodě jela Áni třida do chaty v Krkonoších. Hned první den paní učitelka posílala fotografie, na kterých byly postupně skoro všechny děti s houskou a na té poslední s kynutými borůvkovými knedlíky.

No, upřímně jsem se trochu vyděsila a čekala, jestli bude na některé z fotek i Anička s houskou… Naštěstí nebyla a paní učitelka mě pak uklidnila, že Áně dají vždy něco jiného. Vzhledem k tomu, že má naše paní učitelka sama zkušenosti s celiakií v rodině, věděla jsem, že se na ni mohou spolehnout a být v klidu. 

Brambory s omeletou a rýže

Jediné, co mě trochu znervózňovalo, bylo to, jak Áňa zvládá skutečnost, že zatímco si její spolužáci pochutnávají na ovocných knedlících, těstovinách s omáčkou nebo housku se šunkou, ona má brambory s omeletou, rýži a kukuřičné lupínky s tvarohem.

Naštěstí Áni vrozená opatrnost a trochu strach o sebe jí brání dietu porušit. Navíc zážitků ze školy v přírodě bylo tolik, že úplně překryly možná ne úplně dokonalé jídlo. 

Jak se nahrazuje bezlepkové jídlo

Právě to je bohužel jedna z nevýhoda českých restaurací, že na varianty klasických jídel připravené z bezlepkových náhražek moc často nenarazíte. Na druhou stranu je ale fajn, když to někde dokážou nahradit aspoň přirozeně bezlepkovými surovinami.

To také není úplně standard a běžně se nám stává, že nám v restauraci nabídnou jako bezlepkové jídlo třeba kuřecí steak, ale už nás neupozorní, že je přelitý šťávou, která je zahuštěná moukou. Zkrátka pořád je třeba se na vše ptát a ověřovat.

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Do batohu chleba a müsli

O rok později jsme to museli řešit znova, pro změnu v Jizerkách. Stále jsem se ale mohla spolehnout na naši milovanou paní učitelku, a tak jsem opět pouštěla Áňu na školu v přírodě celkem bez obav. 

I letos se nám dostalo ujištění, že bezlepková strava bude, přesto jsem si raději zjistila, co jsou schopni v tamní kuchyni zvládnout (v každé restauraci to není samozřejmé). A tak jsme nakonec Áně na školu v přírodě přibalili kromě plyšáka i bezlepkový chleba a müsli, aby mohla snídat to, co má ráda.

A případná drobná příkoří, třeba v podobě nemožnosti dát si ovocné knedlíky, jí můžu vždycky vynahradit doma. Ostatně, o recept na bezlepkové ovocné knedlíky se vámi podělím v některém z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Něco navíc: Jedním z přirozeně bezlepkových sladkých jídel je třeba rýžový nákyp, který můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.  

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli