Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Připravte si čínské placičky, směs masa marinovanou v pikantní směsi. Ať už si k nim dáte hranolky, pečené brambory, nebo třeba domácí chléb, pochutnáte si k obědu či večeři nebo i při oslavě.

Co jsou čínské placičky

Pokrmy à la čínská kuchyně, jsou poměrně oblíbené. Když si je připravujeme doma, snažíme se inspirovat tím, co nám chutnalo v čínské restauraci.

Čínské placičky jsou kousky masa, pokrájené na malé kostky a naložené do směsi pikantních ingrediencí. Jídlo je výborné jen tak s chlebem, s pečenými bramborami nebo s hranolky a oblohou. Hodí se i na oslavy, protože se s nimi dobře popíjí.

Jak naložit maso, aby bylo křehké

Naložení neboli marinování je úprava, díky níž maso bude křehčí a zároveň chutnější. Záleží přitom na druhu masa, směsi, do které je naložené, a samozřejmě na různých chutích.

V klasické marinádě by neměly chybět koření a kyselé složky (třeba ocet, jogurt, víno). Čínu většinou nakládáme do směsi koření určených pro tuto kuchyni (například česnek, paprika, pepř, do některých jídel se přidává i kurkuma, zázvor, citronová kůra). Na zjemnění masa se používá škrob (solamyl). Do marinády se obvykle přidává sójová omáčka.

A jak dlouho marinovat maso na čínu? Záleží na druhu masa. Kuřecímu masu by stačil i kratší čas (1/2 hodina až 5 hodin, delším marinováním mírně mění strukturu), pro vepřové je vhodné tak 12 hodin. 

Čínská

Křupavá a křehká kachna, kuře podivuhodné chuti nebo smažené rýžové nudle - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací fungujících v České republice. Pravá čínská kuchyně…

Jak připravit čínské placičky

Na čínské placičky budete potřebovat: 1/2 kg vepřové kýty, 1/2 kg kuřecích prsou (nebo krůtích), 2 cibule, lžičku sladké papriky, lžičku pálivé papriky, worcester, sůl pepř, 1 vejce, solamyl, 3 stroužky česneku a olej.

Jak na to? Maso nakrájejte na jemné kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte hodně najemno, přidejte koření, rozklepněte ke směsi vejce, přidejte sůl, worchester, utřený nebo rozmačkaný česnek a asi 1-2 polévkové lžíce solamylu. Vše pořádně promíchejte a nechte do druhého dne rozležet v lednici.

Druhý den pořádně rozpalte olej, maso se pak bude lépe smažit. Pokud chcete pravidelnější tvary, můžete si na pomoc vzít lívanečník, jinak chystejte masovou směs na pánvičce s horkým olejem.

Maso naberte polévkovou lžící a trochu ho připlácněte druhou lžicí, aby lépe drželo pohromadě. Dejte směs na pánev a doupravte do podoby placičky. Osmažte po jedné straně a tak po dvou minutách placičky obraťte a usmažte i z druhé strany.

Náš tip: Z čínských jídel jsou velmi oblíbené i čínské smažené nudle s kuřecím masem. Přichystejte si je podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více