Recepty na polévky, které vás na jaře posilní
9. 3. 2017 Vaření
Blíží se nádherné období roku – jaro. S ním však mnozí z nás zažívají i jarní únavu. Začleňte proto do svého jídelníčku zdravé polévky, které vašemu tělu dodají všechny živiny, které právě v tomto období nejvíce potřebujete. Výhodou polévek je i to, že jsou lehce stravitelné, a přesto výborně zasytí. Díky těmto benefitům se polévky stanou vzpruhou nejen pro vaše tělo, ale i mysl.
Zeleninová polévka s čedarem
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané cibule
- ½ hlavy menšího květáku
- ½ hlavy brokolice
- 1 brambora
- 10 baby karotek
- 2 stroužky česneku
- 4 šálky zeleninové vývaru
- 1 šálek smetany
- 1 šálek strouhaného sýru čedar
- sůl a pepř
Cibuli nakrájejte nadrobno. Všechnu zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci rozpalte olej s máslem, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte další zeleninu a prolisovaný česnek. Chvíli restujte. Zalijte vývarem a ochuťte solí a pepřem. Přiklopte pokličkou a při střední teplotě vařte 15 minut.
Poté odejměte pokličku a vařte dalších 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Ponorným mixérem polévku rozmixujte v pyré. Vraťte na plotnu, vmíchejte smetanu a čedar a vařte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
Snadná chřestová polévka
- 450 g chřestu
- 1/3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá brambora
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce másla
- 3 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- citron
- malý řecký jogurt nebo smetana
Chřest oloupejte a odstraňte dřevnatý konec. V hrnci zahřejte olej a máslo a orestujte cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, očištěný chřest a nakrájenou bramboru. Ochuťte solí a pepřem a pár minut restujte. Zalijte vývarem a vařte 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixujte ponorným mixérem.
Před podáváním dochuťte trochou citronové šťávy a lžicí řeckého jogurtu nebo smetany.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Kořenová zelenina v nich nesmí chybět, především mrkev, celer a petržel
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Komentáře