Jak využít zbylé knedlíky: Klasikou je osmažit s vejci, ale dobře poslouží i do salátů, karbanátků nebo nasladko
19. 9. 2024 Vaření
Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh u nás, mnozí si třeba guláš nebo svíčkovou bez nich vůbec nedokáží představit. Ovšem co dělat, když po nedělním obědě zůstane pár knedlíků na talíři? Namísto toho, abyste je nechali na později v lednici nebo je dokonce vyhodili, zkuste je využít v dalších pokrmech. Výběr je velký.
Druhá šance
Kvalitní houskový knedlík dokáže některým pokrmům dodat potřebnou tečku, která z nich dělá perfektní jídla. Mnohdy se nám ovšem stane, že špatně odhadneme, kolik budeme přílohy potřebovat a ve výsledku zjistíme, že nám knedlík zbyl.
Není však nutné si z toho dělat hlavu, protože stačí zjistit, co máme v lednici a podle toho se pustit do přípravy pokrmů, v nichž zbylý knedlík skvěle využijeme.
Mohlo by vás zajímat
Smažení je klasika
Jako první každého zřejmě napadne hospodská klasika, kterou dodnes servírují například v restauraci Tomáše Hanáka Zastávka Nižbor, tedy knedlíky s vejcem. Jednoduché jídlo, které zasytí a jeho příprava zabere pár minut. K dobře orestovaným knedlíkům, nakrájeným na kostičky, stačí přidat cibuli a vejce. Když na talíř dáte ještě kečup nebo kyselou okurku, nic nepokazíte.
Ještě jednodušší je plátky knedlíků pouze osmažit a použít buď jako přílohu, nebo je také obalit ve vajíčku a udělat si tak jinou verzi smaženky.
Do polévky i k zapékání
Zbytky knedlíků však mohou posloužit i jako chutné krutony. Drobné kostky oblíbené přílohy stačí osmažit na másle (nebo jen ve fritéze), přidat třeba trochu česneku nebo nějakou bylinku a máte skvělý doplněk do polévky nebo na zeleninový salát.
Nezapomínejte ani na zapékání. Když na plech naskládáte plátky knedlíků, na ně položíte šunku, sýr, cibuli a takto vrstvíte, můžete rovnou do trouby. Po chvilce jen přidejte vejce, rozmíchaná se smetanou a máte večeři za chvíli upečenou.
Minipizzy
Knedlíky se dají také servírovat jako „jednohubky“. Buď si je připravte nasladko třeba jako snídani. Stačí opéct plátky na másle a podávat je s marmeládou, posypané cukrem nebo s čerstvým ovocem. Variantou jsou i knedlíkové minipizzy.
Plátky houskové přílohy potřete rajčatovou šťávou nebo kečupem, přidejte sýr, šunku, salám, nebo co máte na pizze rádi a nechte v troubě upéct dozlatova. Od věci není ani použití knedlíků místo toustového chleba do sendviče.
Místo strouhanky
Netradičně můžete použít zbytky uvařených knedlíků i při přípravě nebo karbanátků. V druhém případě pouze nadrobno nakrájený knedlík smícháte s masem, vejcem a kořením. Směs bude hustší, není proto třeba používat strouhanku, která normálně slouží jako pojivo.
Jak je vidět, není třeba zbylé knedlíky mrazit nebo je dokonce vyhazovat. Dokážete z nich totiž vytvořit spoustu výborných pokrmů, které mohou sloužit jako snídaně nebo vydatná večeře.
Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte výborné knedlíky ve vajíčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Moravské koláčky povidláčky jsou plněné tvarohem a povidly a díky perníkové drobence krásně voní
Dýňová polévka: Stačí na ni jen pár surovin, krásně prohřeje a podle našeho receptu je navíc snadná na přípravu
Odborníci radí, jak zacházet se zaplavenými potravinami: I neotevřené konzervy je nutné dvakrát omýt, pozor si dejte hlavně na vodu
Přečtěte si Zobrazit více
Segedín s domácím knedlíkem: Papriku přidejte ve správnou chvíli a hotové jídlo nechte uležet
Farmářka radí, jak skladovat česnek: Nejvíc škodí vlhkost a experimenty v mrazáku, říká Gabriela Pechová
Studentské carpaccio aneb Gothaj s cibulí frčel v hospodách před lety a opět se vrací na výsluní