Dýně nejenže skvěle chutná, ale je také překrásnou podzimní dekorací
Dýně jsou skvělou a všestrannou zeleninou, která se stala oblíbenou složkou mnoha pokrmů na celém světě. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu E a minerálů, jako je draslík a železo. Obsahují také vlákninu, která podporuje zdravou trávicí soustavu a jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí udržovat váhu.
Nejznámější druhy dýní
Existuje mnoho druhů dýní, které se lecčím liší. Jaké jsou nejoblíbenější?
- Špagetová dýně má uvnitř vláknitou dužninu, která po tepelné úpravě může nahradit špagety, ale lze ji použít i místo nudlí do polévky.
- Dýně Hokkaido patří mezi nejrozšířenější. Hodí se do sladké i slané kuchyně a velkou výhodou je, že ji nemusíte loupat.
- Máslová dýně má skvělou chuť a je také velmi ekonomická, neboť většinu pod slupkou tvoří právě dužina a nikoliv semena.
- Dýně Hijinks je přesně ta dýně, která se vyřezává na Halloween. Má hladkou slupku, výrazné rýhy a pevné stonky (třeba pro tvoření lucerniček).
- Okrasné dýně jsou malé a hrubě strukturované. Hodí se jako dekorace.
Využití v kuchyni
Dýně lze připravovat různými způsoby včetně pečení, vaření, dušení a grilování. Často se ochucují kořením, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, aby bylo jejich aroma bohatší a chutnější. Jaké jsou tedy nejoblíbenější recepty? Určitě to bude dýňová polévka, dýňové rizoto, dýňový kompot, dýňový koláč, dýňová omáčka či dýňový salát a velmi oblíbený teplý nápoj pumpkin spice latte.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kolik přílohy dostaneme uvařením 100 g syrové. Pohanka zvětší objem až 4x, rýže 2,5x, nejméně vytěžíme z brambor
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!