Farmářka vysvětlila, jak skladovat brambory i v paneláku: Stačí dodržet dvě základní věci, na balkon ale nespoléhejte, radí
27. 9. 2024 Ostatní
Skladování potravin je věčným tématem, mnoho debat se vede třeba kolem správného způsobu uchování zeleniny, nejčastěji pak brambor. Toprecepty.cz se proto zeptaly odbornice, farmářky Gabriely Pechová, která má se zeleninou a jejím uskladněním bohaté zkušenosti, jak na to.
Důležitá teplota
Brambory se vyplatí koupit ve velkém, samozřejmě, pokud na ně máte doma dostatek místa. Pětilkilový pytel totiž sotva v paneláku uschováte na místo, kde by zelenina měla příhodné podmínky. Třeba balkon v zimě totiž není ideálním řešením.
„Teplota by se měla pohybovat mezi 4-8 stupni, neměla by však být nižší. Potom totiž bramboře škodí a ta pak zesládne,” upozorňuje Gabriela. Zároveň je nutné na skladování najít vlhké prostředí a temno. „To je snad největší chyba, kterou lidé dělají, že nechávají brambory v suchu a na světle,” vysvětluje pro Toprecepty.cz farmářka.
Mohlo by vás zajímat
Skladování v paneláku
Proč je však světlo takovým problémem? „Brambory začnou dříve klíčit, a pokud navíc na ně po sklizni delší dobu svítí slunce, mohou zezelenat a zhořknout,” říká Pechová a zároveň radí, jak brambory uskladnit, pokud bydlíte třeba ve zmíněném paneláku.
„Měli byste se snažit se co nejvíce přiblížit ideálu, tedy tmě, chladu a vlhkosti s přístupem vzduchu,“ vysvětluje spolumajitelka Farmy Pech. „Na trhu dnes už najdete pytle, které jsou vhodné pro skladování některých druhů zeleniny a ovoce v bytech,“ dodává s tím, že pak už nemusíte řešit sklep.
Pro dlouhodobé uchování brambor v něm doporučuje přepravky všeho druhu s otvory či rašlový pytel. „Pokud máte místo, můžete mít brambory volně i na podlaze sklepa. Myslete ale na přístup vzduchu, který brambora potřebuje,“ připomíná pro Toprecepty.cz Gabriela.
Mražení brambor
Pokud dokážeme bramborám připravit ideální podmínky, mohou podle farmářky vydržet klidně do jara. Rozhodně se však nepouštějte do mražení brambor. „To nedělejte nikdy. Po rozmrazení změní chuť, konzistenci, a to není dobré. Můžete však zamrazit částečně tepelně opracovaný produkt, který si doma připravíte. Každý přece občas koupí hranolky nebo krokety,“ vysvětluje Pechová.
Farmářka také poradila, jak se zachovat, když nám brambory začnou klíčit. „Pokud je brambora stále pěkná pevná, není scvrklá, tak v tom nevidím problém. Nesmí vykazovat známky hniloby, plísní a podobně. Ulomíte klíček a upravíte běžným způsobem,“ říká.
Náš tip: Z dobře uskladněných brambor si podle našeho video receptu můžete připravit skvělé bramborové knedlíky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nové brambory v podzimní kuchyni: Skvělé jsou z popela, opečené na grilu nebo jako základ pro vídeňský bramborový salát
Kuře na zelí: Šťavnatý pokrm z jednoho pekáčku dokonale propojí všechny chutě, je jednoduchý a rychlý
Hit internetu: Zavařené brambory vydrží až dva roky. Připravují se snadněji než okurky, chutnají lépe než jiná zelenina
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
Extra rychlé lívance bez kynutí: S hrníčkovým receptem budou nadýchané, vláčnost dodá mléko nebo podmáslí