Pivo za kačku a guláš za šest korun. Jak to vypadalo v socialistických restauracích?
25. 11. 2020 Historie a zajímavosti
"Jó, to byly doby," vzpomínají někdy pamětníci na roky před listopadovou revolucí. Myslí tím roky svého mládí, kdy svět prostě vypadal jinak a do "čtyřky" se dalo zajít na pivo prakticky za kačku. Jak to ale bylo v socialistických restauracích doopravdy? Co si lidé mohli dát k obědu a kolik takové jídlo stálo?
Rizoto za 4,60 a gulášek za 6,10
Gastronomie minulého režimu byla oproti dnešním dnům samozřejmě z jiného světa. Chtěli byste čertsvý salát v zimě, něco vegetariánského nebo snad dokonce veganského? Máte speciální dietu? Tak to byl ve většině případů problém. Jídla se vařila podle daného systému, restaurace moc na výběr neměly. Je ale potřeba podotknout, že v době těsně před revolucí se situace už lepšila. Přesto hlavní nabídku podniků tvořila klasická česká jídla. Knedlíky hrály prim a guláš nebo gulášová polévka musely být už od rána. Dělníci totiž chodili hlavně do restaurací nižších cenových kategorií a do bister na svačinu už od deseti hodin dopoledne. Chtěli se pořádně najíst - a k takovému jídlu si samozřejmě dali i pivo.
Mohlo by vás zajímat
Co si lidé mohli dát k obědu třeba v roce 1974? Jídelníček jedné z pražských restaurací v tom roce nabízel deset hlavních jídel, z nichž nejlevnější bylo rizoto za 4,60 Kčs, za 5,60 se dal pořídit segedínský guláš, vídeňský guláš s knedlíkem stál 6,10 Kčs. Hovězí maso na česneku s bramborem jste si mohli dát za 6,40 Kčs, znojemská hovězí pečeně za 7,30 korun a kdo by si snad po výplatě chtěl dopřát něco zvláštního, mohl si za 10,80 Kčs objednat anglický rostbíf s bramborem a tatarkou. Pokud bychom chtěli přepočítávat ceny, je dobré si uvědomit, že v té době byla průměrná výplata 2 300 Kčs.
Hlavně řízeně
Samozřejmě tehdy nešlo o žádné soukromé podnikání, a tak stát mohl téměř neomezeně zasahovat i do cen, za které byla jídla prodávána, stejně jako do receptur, podle nichž se vařilo. Restaurace byly řízeny odborem obchodu a služeb příslušných okresních národních výborů a všechny restaurace v jednom okrese patřily do jednoho celku. Restaurace provozovala také ale některá družstva, jako byla Včela, Jednota a podobně. Šlo hlavně o vesnické podniky.
Mohlo by vás zajímat
A protože byly restaurace řízeny z jednoho místa, nemohly si ani tvořit vlastní ceny. Rozděleny byly do čtyř cenových skupin, přičemž do té první, tedy nejluxusnější, se určitě na běžné obědy nechodilo. Šlo o restaurace opravdu dobrých hotelů, případně podniky, kam bylo možné pozvat i tu nejváženější zahraniční návštěvu. Nic lepšího se tady jednoduše najít nedalo.
Rodinná večeře za padesát
To do "dvojky" si už lidé na slavnostní oběd občas zašli. Třeba taková oslava narozenin tady dostala docela jinou atmosféru a punc výjimečnosti. I podoba interiéru měla být trochu lepší než v restauracích nižších úrovní. I tady byla ale stanovena poměrně přísná pravidla, která se dala očekávat v celé republice. Například si hosté mohli být jisti, že tady budou mít v jídelním lístku alespoň jednu polévku, která bude levnější než 1,60 Kčs. Ani hlavní jídlo nemuselo hosty připravit o celou výplatu, pokud se rozhodli vybírat ze spodní hranice. Restaurace ve druhé cenové skupině musely nabízet alespoň dvě hlavní jídla, která se dala pořídit do deseti korun. Takže taková večeře pro čtyři lidi se i s pitím mohla vejít do šedesáti korun.
Mohlo by vás zajímat
Do čtyřky na pivo
Třetí "cenovka" už sice nemusela dodržovat takové standardy, co se týká interiéru, ale zase se tady dalo s jistotou pořídit jídlo do 6,50 Kčs a polévka do 1,30 korun. Čtyřka pak byla ještě levnější - jídlo do 5,50 korun a pití stejně jako v trojce do 1,30 korun. Tam už bychom ale neměli čekat nic jiného, než klasickou hospodu, kde si štamgasti raději dají pivo než hostinu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Královské chutě: Vévodkyně Camilla miluje vejce, nevyhýbá se česneku a jednou týdně musí mít tohle pečené kuře
Se svým manželem princem Charlesem sdílejí… Číst více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Marie Terezie (1717–1780) propagovala regionální… Číst více
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
I sushi má svůj svátek, a to zrovna dnes 18. 6.… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jedna z nejlepších tenistek v historii se jako… Číst více
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Ačkoli většinu času netrávili spolu, ale jen… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Jednu z nejslavnějších hollywoodských hvězd Meryl… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Pěl ódy na vegetariánské menu na párty u… Číst více
Císař František Josef I. svačil párky s hořčicí, v poledne si dopřával šampaňské a miloval císařský trhanec
Předposlední rakousko-uherský císař František… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí játrový guláš se žampiony: Krásně šťavnatá a měkoučká obměna české klasiky překvapí lehce pikantní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 44 minutami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
27. 12. 2021 17:19