Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poděkování moderátorkám

saryk: Chápu, že by tento údaj pomohl, ale myslím si já i Ti, se kterými jsem se radil, že by povinnost tohoto údaje přinesla více zkažených receptů než těch povedených. Člověk by si přečetl 30 minut a přišel by to zkontrolovat po 25 minutách, což už často může být pozdě. Pokud by autor receptu uvedl pro jistotu 20 minut, tak by nezkušený kuchař například bábovku vyndal z troby po 20ti minutách a vynadal autorovi, že byla nedopečená, že má v receptu chybu a zkazil mu bábovku. Proto má autor receptu možnost dobu pečení poradit, ale zároveň i nechat dobu pečení na každém kuchaři ...

Prpcek: Mám stejný názor, pěkně jste podal.
pro Saryk - již před několika lety jsem v nějaké diskuzi upozorňovala, na doplnění způsobu pečení a velikosti /tvaru/ formy. Takové řeči, že každá trouba peče jinak chápu, ale neberu. Orientačně by bylo vhodné od autora napsat. Vše šlo do ztracena, nic se nezlepšilo. Pro neznalého je pak problém, jsem poučena vlastní zkušeností.
Jak se zmínil již Prpcek, vyhledávám pokud se dá pouze ty důvěryhodné.
Poslední dobou se zde doslova valí hodně přetahované, kopírované aj. kradené recepty z jiných webů, což považuji za úpadek.
Myslím, že je třeba poděkovat moderátorkám za jejich záslužnou , nevím zda oceněnou, mravenčí práci.:-K

saryk: Ahoj. Máš připomínky, které se mi líbí, jsou dobré, ale na tomto fóru nejde již dlouhou dobu o kvalitu receptů, ale o jejich kvantitu (45000 receptů, no to je dobrý "fór"). Kdo chce, ten si s určitými obtížemi, nebo s důvěrou ke svým "milovaným" kuchařinkám (samozřejmě i kuchařům) vybere správný recept a dobrý postup. K obecné chvále moderátorek se nepřipojím (jsem skteptik), ne vždy to je tak, jak má být. :-p

saryk: Rozumím tvému přání, pokud by to byly ověřené a obecně platné údaje, to že každá trouba peče jinak je také dobrý argument - nejzásadnější je ale to, že uveřejnění receptů není závislé na aktivaci, jsou na stránkách ihned, kdy je autor vloží. Aktivace víceméně dodatečně nabízí moderátorkám možnost opravit chyby formálního charakteru, od hrubek po nejasnou stylizaci. O povinném údaji, který žádáš, se uvažovalo, ale právě proto, že by mohl být velmi zavádějící, se od této podmínky při vložení receptu upustilo. Seriozní autor, který má recept osobně ověřený, většinou tyto údaje vkládá, v opačném případě doporučuji přejít na nabídku jinou.

Maris: ano, tomu ja rozumim. Take se mi stava, ze uz neco ma byt hotove, ale v me trube to je jeste nedopecene, ale alespon to uz pak pecliveji hlidam a do te doby se muzu venovat necemu jinemu. Tento argument take v diskuzich pod recepty nachazim, ze trouby pecou ruzne. Ja myslela alespon orientacne. Pak uz clovek chodi koukat a hlida. Ale neco se pece hodinu, neco pul, cukrovi treba par minut. Nechci prave zbytecne koukat do trouby co pet minut a pichat spejli, vidlickou ci ochutnavat.. A take nechci nic spalit. Uz trochu vypozorovano mam, ale presto mi ten udaj alespon orientacni chybi. Ale moc dekuju za vase odpovedi :-)

maris: Maruško, zcela s Tebou souhlasím. Stejně by u těchto údajů musela být poznámka, že časy a stupně jsou pouze orientační a každý je musí přizpůsobit dle sebe. Jediné, co by šlo bez problému napsat, je velikost plechu, na kterém se peče. To každý může při dobré vůli změřit, zkušenější už to podle množství surovin odhadnou, začátečník by v tom mohl tápat.
Ještě se vrátím ke stupňům a času. Pokud je dotyčný člověk v receptu nenajde, není problém si je vyhledat jinde.
Uvedu příklad. Zadala jsem do vyhledávače: Jak dlouho se peče kuře a zde je podrobný návod:
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/tip...
Další dotaz. Při kolika stupních se peče linecké cukroví?
http://www.rodina.cz/nazor15844656.htm
A takhle bych v případě potřeby postupovala dále. Nevím, zda to bude jako návrh vyhovovat, ale věřím, že aspoň částečně ano :-K

maris: mám stejný názor.:yes: Přesto na dotaz od saryk adminy upozorním.

saryk: já jsem naopak proti tomu, protože uvádět teplotu a čas je strašně zrádné, protože opravdu platí ta stokrát řečená a napsaná věta " každá trouba peče jinak ".
Mně se např. včera stalo, že jsem zkoušela jeden recept, který mám od maminky. Byl u něho napsaný čas i teplota, v její troubě to bylo určitě perfektní, já jsem si hned nastavila teplotu o něco nižší a i čas jsem o něco zkrátila a bylo to jen tak tak. Jednalo se o cukroví, které je hodně choulostivé. Kdybych to nechala jak bylo uvedené, tak by bylo na uhel .
Myslím, že by se to tu potom hemžilo výtkami autorům, že " musela jsem vyhodit, bylo to spálené / nebo nedopečené / " apod. :-)

saryk: já tvůj námět adminům předám (diskuze nedočítají, nemuseli by to tu najít);-)

No ja to prave pochopila tak, ze recepty schvalujete. Tzn, ze pres vase schvaleni recepty prochazeji a jsou pak uverejneny. A navrhla bych, at nejsou schvaleny, pokud nejsou napsany kompletne. Napr. uvest suroviny se musi, jinak recept asi nejde zverejnit, ne? Ja nevim, jen se ptam. Uvitala bych to jako povinne cervene pole pri vyplnovani udaju o receptu, ale to je namet pro administratory. Me osobne prave chybejici informace o receptu (takove, podle kterych by umel uvarit zacatecnik) odradi podle neho neco varit ci pect :-( a pritom se mi recept libi.

saryk: myslím si, že uvést teplotu pečení a hlavně velikost plechu může dobře popsat pouze ten, kdo recept dělal (tj. autor receptu), ne moderátorky. Mohly bychom nechtíc poradit ne zcela přesně, jiní se na nás v tomhle spolehnou a moučník se jim nepovede.
Zároveň asi autorovi nepůjde při vkládání receptu uvedení těchto hodnot jakkoliv "nařídit" - je na každém, aby sem své zkušenosti napsal;-)

Dobry den. Podle prvniho prispevku chapu, ze moderatori schvaluji recepty a tim je vlastne aktivuji. Co mi pri hledani receptu hodne vadi je, ze neni uvedena doba a teplota peceni a neustale musim procitat diskuzi k receptu a hledat nekoho, kdo se pta na otazku Jak dlouho se to pece a na kolik stupnu? a pak hledam i odpoved...
Neslo by toto uvadet do receptu povinne? Odpadne ptani se dokola stale tech samych otazek. Stejne tak u peceni na plechu ci ve forme, by bylo dobre uvadet rozmery.

Nevim, jak probiha proces shvalovani, ale neslo by toto pri nem zohlednit? Uvadet alespon pribliznou dobu a stupne. At se zacatecnici orientuji a nemusi do trouby koukat kazdych pet minut. Dekuji

spagetka: Kašli na to. Mi se náhodou ulevilo. ;-)

magdalenka: proto už nejsem moderátorkou, neb já mírná nebyla :-D:-D:-D:-D:-D

Ja obdivujem moderátorky, že toľko svojho voľného času venujú týmto stránkam. A hlavne, že majú svätú trpezlivosť...priznám sa, ja by som často nedokázala byť taká mierna. :-8
Dievčatá, ja vám tiež ďakujem! A adminom patrí, samozrejme, tiež veľká vďaka!

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 4 hodinami

„Mražení jídla “ Sabule77, před 21 hodinami

„Jak na zvýšený cholesterol“ magdalenka, 29. 5. 2024 21:25

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli