Den arašídového másla
Národní den
Den arašídového másla připadá každý rok na 24. ledna. V anglicky mluvících zemích je arašídové máslo nepostradatelnou součástí každé svačiny. Tu nejčastěji tvoří dva tenké plátky toastového chleba, promazané bohatou vrstvou arašídového másla a pikantního ovocného džemu nebo marmelády.
Arašídové máslo je relativně zdravá pochutina, vyrobená mixováním arašídů. Ty obsahují velké množství tuku, který při mixování uvolní, takže má výsledná hmota opravdu máslovou konzistenci. V obchodech najdeme arašídové máslo ve více variantách - s křupavými kousky arašídů (crunchy), nebo jemné, krémové konzistence (smooth). Dále pak slané či sladké, to je nejčastěji doslazené javorovým sirupem, či medem. V kupovaném arašídovém másle jsou však přidané ještě konzervanty a dochucovadla, takže nejzdravější variantou je pomazánka připravená doma.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit domácí arašídové máslo?
Na výrobě této pochoutky není nic složitého, pomocí jednoduchého návodu to zvládne každý!
1. Arašídy dozlatova opražíme v troubě (cca 10 minut na 180 °C).
2. Vychladlé arašídy rozmixujeme v mixéru nebo v blenderu, který je součástí mixéru.
3. Přidáme sůl (nebo med či javorový sirup) podle chuti a mixujeme, dokud nemá hmota požadovanou konzistenci.
Hotové arašídové máslo pak používáme klasicky k mazání chleba, či jako přísadu do moučníků nebo dezertů. Znáte například neodolatelně křehké sušenky z burákového másla, které se přímo rozplývají na jazyku? Nebo máte chuť spíše na měkoučké banánové muffiny s arašídovým máslem, či elegantní kakaové řezy s arašídovým krémem, které budou ozdobou na každém slavnostně prostřeném stole?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den arašídového másla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 2 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 2 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 6 hodinami
Pikantní kuřecí směs dle Borease
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co jedli vojáci v Normandii? Konzervy i nápoje v prášku nebo čokoládové tyčinky s povlakem proti jedovatým plynům
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti