Den ovesných vloček
Národní den
Den ovesných vloček připadá na 29. října. Tato nenápadná, ale našemu zdraví velmi prospěšná potravina představuje skvělý zdroj energie, a ještě k tomu skvěle chutná. A když ji šikovně přidáme do domácího pečiva či do sladkých sušenek, jen se po nich zapráší a pochutnají si i zapřisáhlí odpůrci zdravé výživy.
Vločky vznikají drcením zrn ovsa, jsou bohatým zdrojem vitamínů, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a vlákniny, která je nezbytná pro dobré zažívání. Ve zdravém vaření a pečení jsou nepostradatelné. Jejich kouzlo spočívá ale i v jednoduchosti přípravy – vločky stačí namočit do mléka nebo smíchat s jogurtem a čerstvým ovocem, a zdravá a chutná snídaně je na světě. Hodí se také k přípravě zdravých lívanců, kaší, mug cakes (moučníků pečených v hrnečku), křupavého müsli nebo crumble, a sladkých ovesných sušenek. Stejně dobře se ale hodí i do slané kuchyně, skvělé jsou karbanátky nebo placičky z ovesných vloček, ale také výborně zahustí zeleninovou polévku. Představují nepostradatelnou součást celozrnného pečiva, trochu ovesných vloček můžete ale přidat do jakéhokoli domácího pečiva (v takovém případě je ale třeba přidat úměrné množství vody, kterou vločky nasáknou do sebe a těsto by bylo sušší).
Proč se ovesné vločky namáčí?
Ovesné vločky po namočení nebo zalití vodou bobtnají, podobně jako různá semínka. Namočením se ve vločkách začnou štěpit sacharidy, čímž získají sladší chuť, a také se uvolňují laktobacily, které mají velmi dobrý vliv na naše zažívání.
A pokud nepatříte k milovníkům ovesných vloček v jídle, připravte si z této zázračné suroviny výživnou masku na obličej! Je to jednoduché – stačí vločky spařit vroucí vodou, nechat nabobtnat a vychladnout. Hotovou masku nanášíme na obličej v dostatečné vrstvě a necháme alespoň 20 minut působit.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den ovesných vloček?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní