Den šneků
Národní den
24. května byste měli vyrazit do francouzské restaurace, nebo rovnou na zahradu, neboť je den šneků. Jak chutná francouzská specialita, která kdysi patřila do tradiční české kuchyně v období Vánoc? A věděli jste, že v Česku přibývá šnečích farem?
Šnek je hovorový výraz pro hlemýždě, který patří mezi plže s ulitou a všichni jej známe z naší přírody. K chovu šneků pro výrobu masa, kaviáru a dalších produktů z nich se používají šneci afričtí, kteří se rozmnožují mnohem rychleji než náš hlemýžď „šnek“ zahradní. Šnečí maso je extrémně zdravé, obsahuje málo kalorií, žádný tuk nebo cholesterol a najdeme v něm mnoho bílkovin a potřebných minerálů. Chuť je prý planá a záleží na úpravě masa, které nabízí mnoho možností – od již zmíněného kaviáru přes šnečí paštiku, krém, ragú, polévku aj. Nezapomeňte na vhodný příbor z kleští a vidličky, dále můžete zakoupit i speciální talíř, který má důlky pro šnečí ulity.
Mohlo by vás zajímat
Ze šnečí farmy až na talíř
Šneci vhodní k přípravě pokrmů jsou v tzv. hibernaci a jsou uzavřeni víčkem. Pečlivě je očistíme a vhodíme do vroucí osolené vody na 10 minut, čímž dojde k jejich usmrcení. Poté šneky opláchneme, odstraníme víčko a vytáhneme tělo z ulity. Z těla odstraníme tzv. ocásek a další části tak, aby nám zbyla cca jen svalnatá noha. V dalším kroku se maso řádně promne v soli, aby se odstranil sliz a poté se několikrát propláchne. Takto připravené maso se vaří několik hodin podle dalšího využití, např. se zeleninou, vínem, kořením aj. Ulity nevyhazujte, mnoho receptů je využívá k dovaření nebo zapékání pokrmu a maso se do nich vrací. Zkuste recept na šneky po burgundsku, je výborný. Pokud chcete šnečí pokrmy ochutnat bez námahy, zkuste maso v konzervě nebo již upravené mražené či uvařené šneky nebo kvalitní restauraci. Jestli vás zahradní šneci vůbec nelákají, stále jsou tady ti z listového těsta.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den šneků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 12 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni