Mezinárodní den Rosé
Mezinárodní den
Oslavte Mezinárodní den Rosé a nalijte si růžového vína – každý čtvrtý pátek v červnu byl určen jako den oslav růžového vína po celém světě. A jelikož tento druh vína existuje už od starověku, můžete si spolu s jeho světlou barvou a jemnou chutí vnímat i jeho dlouhou a bohatou historii.
Kromě Mezinárodního dne Rosé máme také Národní den Rosé, pro který je vyhrazena každoročně druhá červnová sobota. Není třeba upřednostňovat žádný z těchto dnů a oslavit rovnou oba. Růžové víno si to ostatně zaslouží. Jeho historie sahá opravdu do daleké minulosti, zvláště se psala v období starověkého Řecka.
Stále se najdou tací, kteří si myslí, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Není tomu tak. Rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Lze říci, že růžové se rodí jako červené víno, poté ale žije život vína bílého. O slívání červeného a bílého však nemůže být řeč.
Označení růžové víno není příliš staré. Dříve se těmto vínům říkalo na Moravě ryšák a na území Čech růžák.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se hodí růžové víno?
Růžové víno podáváme ideálně vychlazené na 10–13 °C, pokud však potřebujete v horkých letních dnech pořádné osvěžení, může být teplota i nižší. Růžové víno je vhodné k masu, a to k pečenému i grilovanému. K lehkým rosé podáváme lehká jídla, například saláty či ryby.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den Rosé?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?