Světový den ginu
Světový den
Každou druhou červnovou sobotu pozvedněte sklenku ginu – slavíme totiž Světový den tohoto oblíbeného alkoholického nápoje. Typická chuť ginu vynikne v míchaných nápojích, kvalitní gin se však doporučuje pít čistý pouze s ledem a případně s plátkem citronu či limetky.
Za organizací Světového dne ginu stojí Emma Stokes, známá jako Gin Monkey. Idea tohoto dne je jednoduchá: dát po celém světě dohromady co nejvíce lidí, kteří pozvednou číši na počest ginu. Ke Světovému dni ginu se každoročně hlásí bary z celého světa. K jeho oslavám mívají připravené speciální koktejly, menu a degustace.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vyrábí gin?
Gin vzniká až při druhé destilaci obilné pálenky. Navíc je potřeba směs bylin, koření a ovocné kůry. Za typicky lesním aromatem ginu stojí bobule jalovce. Název byl odvozen od francouzského „genièvre“ a nizozemském „jenever“, přičemž obojí značí jediné – jalovec.
Gin je ponejvíce oblíbený v kombinaci s tonikem. Dalo by se říci, že spolu tvoří nerozlučnou dvojku. Kombinace hořkého toniku s kořeněným ginem je skvělá na osvěžení. A není divu, že gin s tonikem má svůj vlastní mezinárodní den. V kalendáři mu patří 19. říjen.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den ginu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 12 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Lék na žaludek, který opil celou Británii: Kde se vzal tradiční gin? V Anglii to nebylo...
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský