Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
7

Světový den salámu


Světový den salámu
Zdroj: Pixabay

Světový den

Den salámů připadá každoročně na 7. září. Věděli jste, že slovo salám má původ v italském „salame“, což je označení pro solené maso či solenou uzeninu? A právě Itálie je kolébkou tohoto druhu uzenin.

Salámy sice pocházejí z Itálie, v České republice se však těší obrovské oblibě. Vysočina, lovecký salám, herkules či gothaj - to jsou chuťovky, které si Češi rádi dopřávají pravidelně k večeři nebo z nich připravuje svačiny.

Jak se liší druhy salámů

Jde o masný výrobek, který se vyrábí z nadrobno nasekaného masa a tuku. K tomuto základu je možné přidávat další přísady – většinou koření. Jednotlivé druhy salámů se od sebe odlišují tím, zda jsou tepelně opracované, nebo ne. Některé druhy udíme, jiné se vaří. Od způsobu zpracování se odvíjí trvanlivost. Kromě našich a italských salámů jsou vyhlášené ještě salámy z Francie, Španělska či Maďarska.

Vychutnat salám se dá různými způsoby. Nezůstávejme jen u chleba se salámem, je výborný k různým sýrům, na pizze, ve studeném těstovinovém salátu. Například mortadela, jedna z nejoblíbenějších italských uzenin, se hodí do salátu i těstovin. Lze z něj však také připravit jemnou pomazánku

Španělský salám chorizo zase dokáže udělat z obyčejných těstovin delikatesu. A není to rozhodně jeho jediné využití.

Kdo by neměl promeškat Světový den salámu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více

    Naposledy jste si prohlédli