Cibule dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Co obsahuje a jaké má využití?
Co je cibule? Cibule je víceúčelovou zeleninou, která se běžně používá v kuchyni po celém světě. Je známa pro svou silnou charakteristickou chuť, která dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Existuje mnoho odrůd cibulí včetně bílé, červené, žluté a šalotky, z nichž každá má trošku jinou chuť. Pozor ale, nadměrná konzumace cibule může způsobovat žaludeční potíže, nadýmání či pálení žáhy.
Jaké obsahuje cibule vitamíny?
Cibule mají řadu zdravotních výhod. Obsahují antioxidanty, vitamíny C a B6, vlákninu a minerály, jako je draslík. Pravidelná konzumace cibulí může pomoci snížit riziko některých onemocnění, včetně srdečních chorob, a také podporuje imunitní systém. Navíc, třeba taková cibule s medem je výborná proti kašli a nachlazení, pro zmírnění bolesti v krku nebo pro léčbu pokožky.
Využití v kuchyni
Cibule jsou nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní a používají se k přípravě různých pokrmů. Můžete je krájet na kostky, kolečka nebo proužky a přidávat do polévek, omáček, salátů, masových směsí i smažených jídel. Tak nebo tak dodávají pokrmům bohatou chuť a aroma. A máte-li rádi domácí suroviny, pěstování cibule je hračka, a to dokonce i ve venkovním květináči.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
Lucie Borhyová má doma vždy navařeno: Nejraději připravuje moravského vrabce se špenátem, na pečené kuře používá fígl
Vídeňská káva Einspänner: Vznikla jako káva pro kočí na zahřátí, výborná je ale i ledová