Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelová šlehačka

Dvě základní suroviny, se kterými můžete čarovat. Jednoduchá karamelová šlehačka má opravdu široké využití, jen je potřeba počítat s přípravou den předem. Ať už ji použijete do větrníků, dortů či rolád, vždy sklidíte úspěch.

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min připravit několik hodin před použitím a nechat vychladit

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava, připravit několik hodin před použitím a nechat vychladit)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 220 kJ /
292 kcal
Bílkoviny2,40 g
Tuky30,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 100 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy3,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme den předem: cukr v kastrolku se silnějším dnem necháme zkaramelizovat. Pokud máme sklokeramickou desku, nemusíme míchat, pokud máme plyn, raději mícháme, aby se to nezačalo od jednoho místa připalovat. Krok 2: Když začne na okrajích cukr roztávat, stáhneme z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný. Pozor, může prskat nebo vzkypět. Krok 3: Vrátíme na oheň a za stálého míchání rozvaříme zatuhlý karamel ode dna. Nevadí, když zůstanou kousky, časem se rozpustí. Pokud se karamel přilepí na lžíci, nechte ji v kastrolku. Převařenou smetanu uložíme do chladu, nejlépe do druhého dne. Krok 4: Pak smetanu vyšleháme. Použijeme do větrníků, dortů, pohárů, rolád, atd.

TIP: Jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 26. 2. 2010

Poznámka autorky Hella

Já upřednostňuji trvanlivou šlehačku v krabičce, mám špatné zkušenosti se šlehačkou z kelímku. Pokud jsme zvolili nevhodnou (méně tučnou) šlehačku, která nejde našlehat, tak do napůl ušlehané stačí po kouscích přidat změklé (ne tekuté) máslo (asi 2 lžíce nebo 1 cm plátek tj. 20 g, ale můžeme i víc) a vyšleháme karamelový krém.

Pokud vám zůstane karamel přilepený ke dnu nádoby, zalejte ho studenou vodou, odmočí se.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelová šlehačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/46Qn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelová šlehačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/46Qn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

prekrasna rolada.... moje rolady nemaji nic spolecneho s touto krasou.... urcite me rolady maji neco s geometrii ,ale ne s roladou:-Q:-Q:-Q:-Q:-Q:-Q:-Q:-Q:-Q davan hrozne moc :yes::yes::yes::yes:

Jana:
No, logické by bylo dát množství do surovin, že;-)
Ale avšak autorka to napsala až dole do poznámky...

prosím,kolik toho cukru? :-O děkuji ;-)

Ano, to vím jen to chci dát jako náplň mezi korpusy. Ale bojím se toho co myslíte spadne nebo vydrzi? Ztužit ztužovačem nebo nemusím?

lucille: asi se bojíš oprávněně - pokud chceš použít potahovací hmotu, stejně nemůžeš potahovat na šlehačku, pod potahovku musí být krém

Ahoj, je možné karamelovou šlehačku použít i jako náplň do dortu? Bojím se že by spadla pod tou tíhou korpusů a potahovací hmoty. Nebo k ní mám přidat ztužovač šlehačky?

Mirka: Recept je na Topreceptech.sk : http://www.toprecepty.sk/recept/833-orechova-rolad...Někdy dávám místo ořechů stejné množství polohrubé mouky. Roláda je tenká, proto se neláme a vždycky se podaří. ;-)

Pani Hello, muzu od Vas prosim pekne dostat recept na celou roladu?
Predem moc dekuji!:-K

asi nikto tu už neni:)
:-O

Kriss: Nerozehřívat, hmota musí být úplně studená, jde to dobře rozšlehat.

Asi se budu ptát úplně blbě, ale když už mám karamelovou směs v lednici, a zítra už budu šlehat, aby z toho byla šlehačka, tak to musím zase rozehřát? Mám to totiž úplné tuhé, jak to vychladlo. Díky moc za odpověď! :-)

Než psát do komentáře, raději jsem vložil nový recept...
http://www.toprecepty.cz/recept/38473-karamelova-s...

Zdravím, šlehačku jsem měla tekutou ale chutově dobré ;-(

Terka: Tak to jsem nepobrala :-D Hlavně jsem si nevšimla, kde se píše 200g cukru na 400ml šlehačky.
Hella píše, že na 100ml šlehačky dává lžíci cukru, to je asi 20 g, takže na 250ml asi 50g cukru.
Já dávám do všeho cukr od oka, takže je mi to celkem jedno :-))

200ml kelímek krát dva = 400ml šlehačky, na to 200g cukru.
250ml šlehačky - x gramů cukru.

snad počítám správně, x = (250/400)*200,
tedy x = 125g cukru.

Doufam že to tak sedí;-)

Tématické fráze:
šlehačka, jak správně ušlehat šlehačku, karamelová šlehačka do větrníků, jak udělat šlehačku, karamelová šlehačka na větrníky, šlehačka recept, recept na karamelovou šlehačku, jak se dela šlehačka, karamelový krém ze šlehačky, domaci slehacka, jak ušlehat šlehačku, recepty ze slehacky, jak udělat karamelovou šlehačku, recept na šlehačku, karamelova šlahačka, šlehačka s karamelem, převařená šlehačka, jak nejlépe ušlehat šlehačku, domácí šlehačka recept, šlehačka recepty

Suroviny:
smetana ke šlehání, cukr krystal

Přidat fotografie receptu