Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Sezóna šťavnatých třešní je v plném proudu a před nejedním z nás stojí otázka, jak celou úrodu zužitkovat. Jedním z nejoblíbenějších postupů je kompot. My si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit pomocí horkovzdušné trouby.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min doba přípravy závisí na množství ovoce

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, doba přípravy závisí na množství ovoce)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 021 kJ /
1 200 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy300,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Třešně zbavíme stopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně omytých sklenic a připravíme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat. Krok 2: Nálev: na 1 l vody dáme 300 g cukru a svaříme. Třešně zalijeme horkým nálevem, sklenicím pečlivě otřeme hrdla a uzavřeme víčkem a zavaříme. Krok 3: Pozor! Tento způsob zavařování je pouze pro sklenice s víčky na závit! Krok 4: Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250 °C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Na plech dáváme skleničky tak, aby se nedotýkaly, a zavařujeme. Krok 5: Skleničky od Kunovjanky - na plech se jich vejde 8 ks, zavařujeme je 8 minut na 250 °C se zapnutým horkým vzduchem. Velké "klasické" sklenice - na plech se jich vejde 6 ks a zavařujeme je 10-12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu. Krok 6: Všechny zavařené sklenice potom obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

TIP: Jak uvařit třešňový džem

Zveřejněno 3. 5. 2008

Poznámka autorky jitule

Pokud budete zavařovat takto okurky, tak se nelekejte, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Do druhého dne dojdou a budou po otevření úžasně křupavé.

http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Klidně můžete takto zavařovat i se sklenicemi na omnia víčka, nemusí být jen šroubovací. Mám vyzkoušeno.

Ludmila Marková Čejková 28. 7. 2015 10:42
Ahoju mě bude premiéra zavařování v troubě.MJám nový sporák a tak to jdu skusit.ve starém dobrém plynovém sporáku jsem zavařovala normálné ale tady ještě ne.Tak budu zvědavá,držte mi pěsti jinak to bude lítat z okna a to by byloí skoro na silnici.Tak se mějte lída čejda

Pavla: nedávám do vyhřáté trouby, začínám od nuly, ale jelikož už vím, za kolik minut se mi trouba na danou teplotu zahřeje, o to déle si nastavím minutku. Už se mi totiž stalo, že mi sklenice v horké troubě rupla, ve studené a pozvolna zahřívané nikdy.
Ale na horkovzduch nezavařuju, jen na oba ohřevy, ventilátoru je podle mne na toto škoda. Utěrku na dno dávám vždy a sklenice se nesmějí vzájemně dotýkat.

Moncik:Kompoty vždycky do vyhřáté trouby.:yes:

Tááák...dnes premiéra při zavařování v troubě. Mám třešně - sklenice 3 kunovjanky a 2 sklenice 0,7. Jsem zvědavá jaké budou. Z těch menších mi tekl nálev, tak nevím jestli není vadna??? Nebo jsem moc nalila nálevu? Stalo se to někomu? Jsem začátečník. Jinak mám dalších 7 sklenic 0,7 - ale to jsem zavařila klasicky - dle rady tchýně :-) Tu troubu jsem ale chtěla zkusit.:yes: Tak se těším na další zavařeninky :-p:-p:-p:-*:yes:

P.S.Sterilizace končí na 70 C.Pokud jsou potraviny tvrdší,jde už o vaření.Nutno odzkoušet a zvolit delší dobu.Hlavně to nepéct.Je nutné přizpůsobit teplotu zavařování jako v zavařovacím hrnci,jako by jsi to dělala ve vodě.Ahoj.Nehledej v tom problémy!Musíš hlavně měřit teplotu potraviny.Jde vlastně o pasterizaci,která se dělá u mléka,vína atd.

Václav Mašek 12. 10. 2013 16:20
Návodů je mnoho,ale žádný správný.Sklenice dejte klidně dnem vzhůru,podlijte 1 cm vody,horkovzdušku nastavte tak na 130 C,jednu sklenici nechte odšroubovanou(kterou nakonec víčkem zavřete)a zapíchněte do ní nějaký teploměr.Až teplota dosáhne 70-75 C,jste hotovi.Vyzkoušeno.Ahoj.Venda:-p

Tak v pračce se zavařuje úplně nejlépe (ovšem ne v automatické), ale trouba je také dobrá. Každopádně to je rychlejší než v hrnci na vařiči - jsou malé.

spagetka:To je svatá pravda. Víčka vždycky pořádně vysuším a moje tchýně je ještě každé vytírá vodkou nebo slivovicí, aby prý dobře chytla, ale to se mi zdá zbytečné. Loni poprvé za celé roky mi špatně chytla víčka u zavařeného leča, dvě sklenice, ale to poznám hned, když jsou dnem vzhůru do druhého dne.

Moncik:Já tedy vždycky troubu nechávám vyhřát a pak to tam dávám....

emkohacko:A nezapoměla jsi ty sklenice položit na tu utěrku s vodou??? To je velmi důležité. Mě tedy za celý roky co takhle zavařuji se nikdy nestalo, že by mi nějaká vybouchla...

Alena: A to necháte troubu na těch 160 stupnu vyhřát nebo je tam dáte ihned?

emkohacko (neregistrovaný/á) - sklenice se nesmějí dotýkat! Že nechytla víčka není vina receptu, prostě je chyba v tom, že mohla být špatně přitažená, i nakřivo o závit - to se stane ale každé kuchařce aspoň 1 za sezonu, to víčko mohlo být i poškozeno

emkohacko 30. 6. 2011 15:05
Tak jsem právě vyzkoušela, zavařovala jsem třešně na 160stupňů (tak je to v návodu trouby), program horkovzdušné "pečení". Měla jsem 20 skleniček od přesnídávek, jedna mi v troubě vybouchla:-O a další 2 víčka se nechytly, uvidíme zítra, jestli to bude konečný počet, zatím skleničky chladnou. :-?:-?:-?Byla chyba ve skleničkách nebo v délce zavařování:-?:-?:-? Dělala jsem podle návodu k mé troubě: Do předehřáté trouby na 160stupnů, dát dokud se ve sklenicích nezačnou dělat první stoupající bublinky (to trvalo 22minut) a po té zavařovat 10-15 minut. Já nechala jen 6minut, zdálo se mi to už celkově moc:-!

Ahoj zavařuji v horkovzdušné troubě již nějaký rok,loni jsem dělala meruňky a moc se povedly,dávám 6 velkých sklenic na plech bez utěrky a vody,víčka klasická,nebo třeba i lahve s víčky od Majolky®,troubu zapnu na 160 stupńů a od doby kdy se ve sklenici objeví bublinka ,která stoupá stopuji 6 minut ,10 minut už jsou spíš takové blemclé,občas mi některá přetýká ,ale je sklenice je chytlá,dopopručuji neplnit moc plné,te´d se chystám na jablkové přesnídávky,držte palečky.

Tématické fráze:
zavarovani tresni, jak zavařit třešně, zavařování okurek v troubě, zavařování třešní recept, zavařujeme třešně, zavařené třešně, zavařování broskví v troube, zaváření třešní, recept na zavařování třešní, třešně zavařování, zavarovani dyne v troubě, nálev na zavařování třešní, nálev na třešně, zavařování třešně, recept na zavarene tresne, zavařování v troubě na plechu, zavařování s mikrovlnou troubou - meruňky, jak dlouho se zavařují třešně, nalev na zavaření třesni, zavařování okurek v elektricke troubě

Suroviny:
třešně, voda, cukr

Přidat fotografie receptu