Hot Pot (Zapečené brambory)
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 6 248 kJ / 1 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,29 g |
Tuky | 53,64 g |
Vláknina | 25,28 g |
Cholesterol | 352 mg |
Sodík | 397 mg |
Sůl | 0,75 g |
Sacharidy | 125,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry.
V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2013 17:29
jarda Kadic: Jardo, vidím, že dějiny gastronomie máš zmáknuté stejně jako já. Díky za podporu!
24. 2. 2013 17:27
evosheek: Mě to nevadilo,alespoň jsem si mohl vymyslet nějakou blbůstku
24. 2. 2013 17:21
rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!
24. 2. 2013 17:21
rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!
24. 2. 2013 14:50
jarda Kadic: Jaroušku.. díííky.. aspoň jsem zase chytřejšííí
hezkou neděli
hezkou neděli
24. 2. 2013 14:48
rebeka: Holanďané je dělají na kostky, Nizozemci na kolečka a Britové na hvězdičky,proto si myslím, že autor kolaboruje s prvními dvěma národy a neuznává vítězství Britů.
24. 2. 2013 14:38
v surovinách píšeš brambory na kostičky, v postupu na kolečka, na fotce jsou kolečka brambor.. jak teda
jinak to vypadá
jinak to vypadá
24. 2. 2013 14:04
evosheek: áno, vidím teraz je to ok
24. 2. 2013 14:02
tejaja: Foto v receptu na jehněčí jsem již vyměnil
24. 2. 2013 13:48
Len by som sa chcela spýtať, čo je vlastne na tej fotke? Hot Pot alebo Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou? Asi si sa pomýlil, nie?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 14 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 17 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 19 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Právě bylo uvařeno:
Andělsky nadýchaný perník
Doubnerka uvařila před 6 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Doubnerka uvařila před 6 hodinami
Třešně ve vlastní šťávě
Bobule77 uvařila před 6 hodinami
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Moanka uvařil před 6 hodinami
Bramborák POHODA
Lukas11. uvařila před 7 hodinami
Bezový sirup
Jana2017 uvařil před 7 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
EllyU uvařila před 7 hodinami
Brokolicový krém
VeronikaV. uvařila před 7 hodinami
Těstoviny raz - dva...
Walderama08 uvařila před 9 hodinami
Klasické palačinky
winenor uvařil před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kam za nejlepšími řízky v Praze? Eliška zjišťovala, kde mají největší porce a kde umí skvělou bramborovou kaši
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: hot pot vaření hot pot zapečené brambory hot pot recept co je hot pot hot pot recepty zapečené brambory recepty hovězí hot pot recept na hot pot recepty hot pot hot potatoes recept horký kotlík hot pot co je to vareni hot pot co to je čínský hot pot recepty zapečené brambory recept čínský hot pot co to je hot pot co je to hot pot zapékané brambory podle pana černého
Suroviny: plec vepřová, mouka hladká, sůl, tymián, koriandr sušený, pepř mletý, fazole s kukuřicí, vývar hovězí, brambory, cibule, mrkev, sádlo
Hot Pot (Zapečené brambory)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/17Rm
10 názorů