Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indická a francouzská kuchyně - Výroba hnědého ghee/beurre noisette (hnědého přepuštěného másla) vid

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

arrefeena

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Rozkrájíme běžné nesolené máslo na kostky. Ve vhodné nádobě jej vložíme do mikrovlnné trouby. Přiklopíte a zapnete mikrovlnku na střední výkon. Krok 2: Mezitím zahřejte hrnec s tlustým dnem nebo pod něj vložte pánev anebo plotýnku na purpuru a čas od času zkontrolujte, zda nádoba nepřetýká. Zcela rozpuštěné máslo nalijete do hrnce a na středním ohni přivedeme k varu. Když se začne oddělovat bílkovina, snížíme plamen na úplné minimum (nemíchat, aby ghee zezlátlo). Krok 3: Po 45 minutách vaření odeberte sražené bílkoviny bez dotyku krystalů usazených na dně hrnce. Krok 4: Připravte si nádobu, do které ghí scedíte a cedník. Položte dvě kuchyňské utěrky přes cedník. Položte cedník na nádobu, v mém případě na trychtýř. Pomalu tam přelijte tuk. Nechte vykapat. Přecezené ghí přelijte do nádobek ve kterých chcete ghí skladovat (já používám skleničky od jogurtů). Nechte vychladnout v pokojové teplotě. Můžete dát do lednice, kde ale ghee ztuhne a budete jej v některých případech muset rozehřát.

Zveřejněno 22. 10. 2013

Poznámka autorky arrefeena

odkaz na video ->>>

Ghí je indický olej vyrobený z neslaného kravského (tradičně

bůvolího) másla. Máslo se vaří, dokud se z něj nevypaří všechna

voda a neodělí bílkoviny. Poté, kdy je proces vaření dokončen, se

tuk scedí a nechá vychladnout. Ghí je nenahraditelné žádným jiným

tukem protože takto připravované má svou nezaměnitelnou

"karamelkovou" chuť. Občas se přidávají curry listy pro vůni či

jiné ingredience, ale takové ghee se poté nehodí na výrobu

sladkostí, které jsou v Indii všudypřítomné. Ghee má narozdíl od

másla větší trvanlivost (lze skladovat v pokojové teplotě) a také snese vyšší teploty, takže se hodí ke smažení. Lze s ním zcela nahradit běžný olej. Ghee je v různých formách známo i v jiných kuchyních (např. v Maroku, Saudské Arábii nebo v Jemenu).

V angličtině známo jako brown butter. Ve francouzštině jako beurre noisette.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indická a francouzská kuchyně - Výroba hnědého ghee/beurre noisette (hnědého přepuštěného másla) vid

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAW5

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indická a francouzská kuchyně - Výroba hnědého ghee/beurre noisette (hnědého přepuštěného másla) vid

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAW5

Komentáře (4)

zde je odkaz na stránku, která nabízí některé varianty ochuceného gheehttp://www.pureindianfoods.com/spiced-ayurvedic-gh...

hnědé ghee se ve francii používá převážně do sladkého pečiva (dodá karamelovou chuť), ale viděla jsem ho i jako zálivku na těstoviny.

určitě v budoucnu uveřejním i ochucená ghee, jako třeba etiopské ;-) až mi tohle dojde :-))

Tak jsem si zase jednou rozšířila obzory. I když se v kuchyni pohybuju už drahně let a přepuštěné máslo si vyrábím (amatérsky, jednoduše a rychle:-8), netušila jsem, že je to vlastně taková věda a že je víc druhů takto vyrobeného másla :-)

Tématické fráze:
přepuštěné máslo v pomalém hrnci, recepty.cz, máslo ghee recept, pomalý hrnec přepuštěné máslo, jak vyrobit přepuštěné máslo, ochucené ghee, domácí výroba ghí másla v pomalém hrnci, vyroba ghee masala, ghee v pomalém hrnci, přepuštěné máslo gh, jak skladovat masla, ochucene přepuštěné máslo recept, jak z másla vyrobíme ghee?, proces vaření ghí, přepuštěné máslo ochucené recept, výroba ghí s kurkumou, výroba ghee, domácí výroba ghí másla v mikrovlnné troubě, jak se používí butter ghee, máslo chi

Suroviny:
máslo,

Přidat fotografie receptu