Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mušle Sv. Jakuba

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Paprika Paprika

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 901 kJ /
2 367 kcal
Bílkoviny86,10 g
Tuky189,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 3,00 g
Sodík 370 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy25,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Játra orestujeme na oleji (místo ol. oleje lze použít máslo), přiklopíme pokličkou a chvilku podusíme, asi 5 min. - NEPODLÉVAT. Krok 2: Necháme vychladnout. Krok 3: Po vychladnutí je společně s výpekem v pánvi rozmačkáme vidličkou a uřeme spolu s worcestrem,soj.omáčkou a kořením do tuhé pasty (menší hrudky nevadí). Krok 4: Změklé máslo, sardelku a citr.kůru utřeme a poté přidáme 3,5 bílého vína a cca 300g jemně prosáté bílé strouhanky. Krok 5: Vše vymícháme do tužší konzistence. V případě potřeby buď naředíme vínem nebo zahustíme strouhankou. Krok 6: Mušle Sv. Jakuba (skutečné lastury - dají se koupit v Makru a v Tescu u rybího pultu) plníme nejlépe příborovým nožem nejprve masovou nádivkou. Množství záleží na velikosti mušle (1 - 2 PL nádivky na 1 mušli). Krok 7: Překryjeme vinnou nádivkou a obalíme ve strouhance. Krok 8: Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30-45 minut (dle velikosti mušlí) do doby, kdy vinná nádivka praská a odchlipuje se od mušle. Krok 9: Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Servírujeme 1 - 2 ks lastur na dezertním talířku se 1/4 citrónu a před požitím pokapeme citrónovou šťávou. Dobrou chuť!

Zveřejněno 23. 2. 2009

Poznámka autorky Paprika

Je to starý rodinný recept pro slavnostní příležitost (vánoce, výročí, narozeniny atd). Kuřecí játra se dají nahradit vařeným nebo pečeným masem. V originále tam bylo asi něco vytaženého z moře, protože tato větev naší rodinny žila v Terstu.

Nečekám, že se to stane běžnou součástí jídelníčků v mnoha rodinnách. Dávám to sem spíše jako zajímavost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mušle Sv. Jakuba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxgR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mušle Sv. Jakuba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxgR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

To je nostalgie....mamka je dělávala, asi na Vánoce, ale už vůbec nevím, co v nich zapékala. :-)

Mušle sv Jakuba mám doma asi 3 roky, no zatiaľ som nič v nich nerobila :(. Tento rok na Silvestra určite vyskúšam tento receptík:-p:yes::yes::yes:

Ahoj,když jsem viděla ty mušle,tak jsem si uvědomila,že máme asi 3 na chalupě,ale děda kuřák je používal jako popelník,takže do těch bych už asi náplň nedávala.Recept je ale určitě zajímavý a bod přidávám.:-K:yes:

Heleno - ani nevíš jakou jsi mi udělala radost:-)):yes::yes:. Nikdy to nikdo nechtěl zkusit a přitom je to tak strašně dobré :-p:-p. Moc ti děkuju ;-)

Dobrý den Papriko, díky za perfektní a efektní recept!:yes: Dělala jsem zapečené lastury - tedy Mušle sv.Jakuba, již 2x při slavnostních příležitostech. Podávala jsem je jako předkrm - každému 2 kusy, k tomu pár bílých toustíku a trochu ledového salátu a bylo to naprosto senzační. Lastury jsem koupila v Makru. Vlastně je to jednoduchý recept, jen se ho naučit :-8 a pak je to rychle. Ještě jsem na vrchní vrstvu přidala pár kousků madlí.
Zdravím Helena

Kika (neregistr.) - nespletla.
Mušle Sv. Jakuba je zvířátko - mlž, který žije v moři. Má lasturu a uvnitř žije vlatní živočich. V kuchyni se dají použít různé jeho části. Nevím, proč by jedna část mohla používat jeho biologický návev a druhá ne. Pokud si jídlo s tímto názvem objednáš v nějaké lepší restauraci, tak samozřejmně dostaneš to maso uvnitř. Nevím jestli bude opečené na pánvi - tak to dělal Gordon Ramsay v pekelné kuchyni, ale má i spoustu jiných úprav. V tomto receptu byla původně také jiná masová náplň (mořská) - viz. poznámka u receptu.
Pod tímto názvem je recept u nás v rodině min. 80 let, tak ho měnit nebudu.

Myslela jsem, že mušle Sv. Jakuba je vlastní produkt skořápek - tedy maso - resp. bílé jemné masíčko - které se peče na pánvi!!!!To jsem se asi SPLETLA !!!!!!!

Ještě k té otázce jiné formičky - v ničem jiném jsem je nikdy nedělala a ani bych to nedoporučovala. Jí se to horké, takže nevím, jak by se košíčková formička držela a vidličkou se to z ní dlabalo. Navíc by se to v ní připalovalo. Není to tukové těsto, které se vyklopí. Kouzlo tohoto předkrmu je právě ve způsobu servírování v lasturách. Už jsem to psala - lastury se dají koupit v Makru a v Tescu u rybího pultu.;-)

Drobenko, omlouvám se pokud to není jané - já je dělám několikrát do roka, tak mi nepřijde, že tomu někdo nerozumí.
Vezmeš mušli (skutečnou lasturu z moře vytaženou) a příborovým nožem (viz. foto) do ní nandáš a uhladíš masovou náplň a na ni stejným způsobem vinnou nádivku. Obtiskneš to do strouhanky, naskládáš na plech a strčíš do trouby. Já myslím, že je to opravdu jednoduché ;-)

no drobenka....vitaj v klube....toto som si aj ja myslela, kym som nezistila z komentarov, ze ee...tie musle su zive, pozbierane na plazi pri mori...to na tom fote, ne su formicky, ale tie skutocne musle a to co sme si mysleli, ze je napln, ktoru sa vytieraju formicky a vzniknu z toho upecene musle, je vlastne uz ta masova napl, ktora sa zapeka. tak.

Vůbec nechápu napsaný postup. Předpokládám, že mušle jsou nějaké formičky, které se naplní. Podle receptu je naplníme nejdřív masovou plnkou a pak vinní nádivkou. Náplň vtlačujeme do formiček jak vánoční cukroví? V postupu to napsáno není. Dá se tento recept dělat i v jiných formičkách? Např. ve větších formičkách na košíčky? (formičky do kterých vkládáme těsto a po upečení plníme sladkým krémem atd.)

taky jsem na mušle zírala jako blázen :-O, tak jsem zase o něco chytřejší :-D, musím dát bod za skutečně originální a neokoukanej recept :yes:

:-O Ty brďo, ty teda jedeš :yes:

Jo jo z dovolené se taky vozí a jak píšu - nic se jim nestane ani v troubě, ani v myčce a dají se použít i na jiné věci např. miniporce masa (ryby) se zeleninou a sýrem nebo těstoviny s čímkoliv. To co prostě normálně zapékáme ve velkém pekáčku, tak se dá dát do lastur a je to taková pidichuťovka, co je víc na vizuální efekt než pro najedení.;-)

No, abych si zaletěla pro mušle do Chrvatska, co:-)):-D U nás jsem je teda v Tescu neviděla, to bych si všimla. No, papriko, ty mne nepřestaneš překvapovat, tohle je něco, co jsem ještě neviděla;-) Ovšem, když jsem si rozklikla tu sardel pastu... měla jsem záchvat smíchu!:-)):-D:-))

Tématické fráze:
musle sv.jakuba, musle recept, mušle sv.jakuba recept, musle, recept mušle, recepty z mušlí, slavnostní předkrmy, recept na mušle, mušle sv.jakuba recepty, kde koupit mušle, recepty na mušle, jak uvařit mušle, vaření mušlí, recept musle sv.jakuba, jak vařit mušle, slavnostní předkrm, varene musle, mušle recepty, mušle a lastury, recepty mušle sv.jakuba

Suroviny:
játra kuřecí, olej olivový, omáčka worcesterová, omáčka sojová, koření, koření kari, koření grilovací, paprika sušená sladká, chilli, máslo, pasta sardelová, kůra citronová, víno bílé, strouhanka, strouhanka

Přidat fotografie receptu