Staré těsto – old dough – pâte fermentée
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 266 kJ / 64 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,45 g |
Tuky | 0,63 g |
Vláknina | 5,04 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 13 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,52 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz
Pro vyzkoušení mám na Topreceptech recept na chléb se starým těstem:
https://www.toprecepty.cz/recept/43453-chleb-s-p-t...
Další podobný je magdalenky:
https://www.toprecepty.cz/recept/45993-muj-chleb-s...,
.....která tu má s ním i louhované kaštánky:
https://www.toprecepty.cz/recept/45963-louhovane-k...
Opravdu doporučuji staré těsto alespoň jednou vyzkoušet, protože....
....Drtivé většině obyčejného pečiva (tím mám na mysli pečiva nijak výrazně ochuceného – jen z vody, mouky, droždí, soli a někde i tuku) zřetelněně pomůže k plnější, složitější chuti delší kynutí s menším, až minimálním množstvím droždí.
Proto jsou tak oblíbené recepty s prefermenty, kam přijde k mouce a vodě ždibec droždí a preferment zraje v teple místnosti delší dobu, třeba i celou noc. Během té doby se kvasinky pomnoží, v prefermentu proběhne žádoucí štěpení škrobů na složité a jednodušší cukry – potravu pro kvasinky.
Určitá část těchto cukrů v upečeném pečivu zůstane a dělá ho lahodně a zároveň ne rušivě nasládlým.
Delším kynutím je možné z mouky vytáhnout všechny její skryté vůně a chutě tak, až při jídle nebudete věřit, že tahle v ústech vonící dobrota je pouze ze 4-5 obyčejných surovin.
Staré těsto nebo též old dough, pâte fermentée také k prefermentům (předkvašenému základu) patří. Liší se větší hustotou i tím, že je vlastně hotovým těstem, se vším všudy. Jen dalším uložením v chladu lednice vyzrává a ovlivní pak chuť celého těsta, kam je vmíseno.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2020 11:57
22. 2. 2020 00:02
Pozn. ja staré cesto pridávam na začiatku miesenia cesta ...nemám dojem, že by som tým niečo pokazila, výsledok je vždy dobrý.
28. 12. 2015 19:22
Knedle kysli nádherne.
27. 12. 2015 17:30
27. 12. 2015 16:05
27. 12. 2015 12:11
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Právě bylo uvařeno:
Konfitovaný bůček
tara23 uvařila před 5 sekundami
Jednoduché vynikající langoše
jankohrasko uvařila před 10 minutami
Karamelový krém se zázvorem
jankohrasko uvařil před 13 minutami
Holandské řízky
Adrissa uvařila před 38 minutami
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 1 hodinou
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 1 hodinou
Vídeňské brambory
betkav uvařila před 1 hodinou
Srbské rizoto z mletého masa
Ana_Kreb uvařila před 2 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Simooor uvařila před 2 hodinami
Lososová frittata
Moanka uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet
Další recepty
Tématické fráze: staré těsto recepty ze starého těsta staré těsto recept recept na staré těsto dalamanky ze stareho kynutého těsta peceni ze stareho testa recept staré těsto jak udělat staré těsto chleb ze stareho testa staré recepty kynuté těsto s se starým chlebem jak na staré těsto preferment staré cesto stré těsto staré obycejné recepty kynuté těsto podle starého receptu jak vytvarovat rohlíčky z listového těsta top chleb s e stare testo
Suroviny: mouka, voda, droždí čerstvé, sůl,
Staré těsto – old dough – pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lNog
6 názorů