Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pagáče

Ať už škvaříte sami doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, nikdy jich není dost. A co teprve pagáčů. Jsou krásně zlaté a voní kmínem. Postup je trochu pracný, ale vyplatí se. Až je vyzkoušíte, zapráší se po nich tak rychle, že příště budete muset udělat dvojitou dávku.

Hodnocení receptu je 5,0 (62×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 65 min

65 min (65 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 107 kJ /
7 435 kcal
Bílkoviny157,94 g
Tuky466,73 g
Vláknina29,56 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 1,64 g
Sůl3,68 g
Sacharidy635,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pripravíme kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple. Těsto má být výrazně slané. Krok 2: Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa nám cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo. Krok 3: O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá. Krok 4: Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou, vykrajujeme kolieska, dáme na pečící papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme. Krok 5: Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.

TIP: Jak na dokonalé škvarky

Zveřejněno 2. 5. 2009

Poznámka autora magdalenka

Ideálne na posedenie s pohárikom vína.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pagáče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P1gw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pagáče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P1gw

Marie

Komentáře (56)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Robil som ich už po x-tý krát, vďaka za recept! Aj ten nápad so štvorcovým tvarom je super! Pridávam foto.

Včera jsem dostala 1100 g škvarků už umletých z mangalice! Mňam! Tak jdu do nich, zítra peču. Kolik jich bude na dva plechy???

Veronika.Hrozna: ťažko povedať - aké veľké budeš mať, aké medzery na plechu...krájam cca 6x6 cm štvorce, nemám odpad a ide to rýchlo. Od zemiakov sú mäkké aj na druhý deň, nie sú to české křupavé placky, ale mäkké maďarské burgonyás tepertős pogácsa. Vajcom pred pečením nepotierať boky, zachová sa tým mierne lístkovanie, naozaj mierne, nie je to lístkové cesto. Medzery medzi pagáčmi na plechu rob väčšie, pagáče nakysnú aj sa môžu do boku mierne vysunúť. Nech sa ti darí a nech vám chutia.

Luludi: trochu mlieka, staci 100 ml. Zvysok mlieka pocas miesenia pridam.

Dobrý den.prosim kolik mléka mám dát asi na kvasek s droždím?

Nejlepsi recept na pagacky jaky jsem nasla ! Ztratila jsem recept po me babicce ze Slovenska a tento se mu nejvic priblizil.Pagacky jsou skvela zalezitost ,ale kde je ma zdrava vyziva? Ach jo........ ale proc si neudelat radost a trochu zhresit ze jo????? :-p

Jana: :-K

Tak jsem dnes vyzkoušela Váš recept. Těsto mi zadělala pekárna (na začátku jsem jí měla otevřenou a mléko jsem po troškách přilévala dokud se mi nezdála správná konzistence) a povedly se výborně. I když jsem je nenechala dokynout na plechu. Pekla jsem je na 200°C asi 20 minut. Příště až budu mít škvarky tak je musím jen víc posolit a asi přidám i trošku pepře.

Míla: Skvelá správa, mám radosť.

Magdalenka: díky moc, všechno vyšlo na jedničku:yes:

Jirka: vďaka za odozvu, mám radosť.:-K

Magdalenka: děkuji, za chvíli půjdou do trouby :-);-)

Jirka: nie je za čo, treba mať trochu skúsenosti s pečením kysnutého cesta. Po takých 10 minútach možno aj zoslabiť, ak rúra veľmi pečie a cesto už vyskočilo...a pridať prípadne 5 minút..ťažko povedať, proste skúšať, jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Ale dlhým pečením sa vysušujú. Nech sa darí a chutí.

Dobrý den, chtěl bych se optat na kolik stupňů a na jak dlouho se pagáče pečou. Díky

Jirka: cca 15 min. pri 200 st. C.

Dobrý večer, manžel chce po mně pagáče aby se loupali jako lupínky? :D Dělala je tak jeho teta na slovensku, amně se to nedaří...

magdalenka: moc děkuji, to udělám manželovi radost, nevzdám to vyzkouším :-) :yes:

Zobrazit starší odpověď

Recept vyzkoušen a lepší pagáče jsme nejedli. Těsto se krásně zpracovává a finální produkt je luxusní. Moc děkuji magdalenko :yes::-K

Zlata : natiera sa mletými oškvarkami len raz. Potom sa už len vždy vyvaľká a prekladá bez natierania. Ak je oškvarkov menej, je dobré pridať k nim bravčovú masť. Nech sa darí a chutí!

Zobrazit 4 starší odpovědi

Byly vynikající, děkuji! :-K:-K:-K

danielle72: Danielka, ďakujem za priaznivú odozvu, som rada, že vám chutilo.:-K

Banka Potočná 13. 11. 2016 15:14
Děkujeme velice za recept, povedly se a byly skvělé!!

Banka Potočná: ĎAKUJEM - skvelá správa!

Magdalenka, na začiatku komentárov, ešte v r. 2009, píšeš, že do chladničky nie. Ja robím takto isto ako Ty, len z kila múky, z troch uvarených zemiakov. Ostatné prísady sú cca ako u Teba. Zásadne spracujem večer, po troch skladaniach dávam na noc do chladničky a ráno pokračujem. Sú vynikajúce. Zdravím, Klára:-K:-K:-K:-K

Klárika, vďaka za radu...ja obyčajne robím všetko jedno za druhým, postupne...niečo som už robila s nočným uložením v chladničke, ale takto vidím, ako mi to pracuje...to vieš, zvyk je železná košeľa. maj sa krásne!

mysulka:Som veľmi rada, že si si vybrala práve môj recept, potešila som sa aj fotke a to, že vám chutia "moje" pagáče, je pre mňa tá najlepšia správa!:-K

Tématické fráze:
pagáče, škvarkové pagáče, škvarkové bochánky, pagáč, škvarkové pagáče kynute, recept na pagáče, škvarkove pagačiky, škvarkové pagáčky, škvarkový pagáč, pagáče recept, recept na škvarkové pagáče, oskvarkove pagace, škvarkové pagáče jak je dělám já, recept pagace, recepty na pagače, škvarkové pagáče recept, recept na škvarkový pagáč, recepty pagače, pogáče, madarské pagáče

Suroviny:
mouka polohrubá, smetana kysaná, olej, žloutek, brambory, droždí čerstvé, cukr, mléko, sůl, škvarky, vejce

Přidat fotografie receptu