Nejoblíbenější recepty slovenské kuchyně
Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, mezi ty nejznámější patří parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky.
Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, a to díky tomu, jak skvěle doplňuje halušky, malé vařené bramborové nočky. Víte ale, že pokud si dáváte halušky se zelím a uzeným masem, tak to nejsou halušky, ale strapačky? Těmto dvěma tradičním pokrmům se často říká jen jedním, tím známějším názvem, a proto se to může plést. Pravé se ovšem halušky jedí pouze z brynzou a mastí se kusem vypečeného špeku.
Zatímco Češi jsou vyloženě pivaři, Slováci jsou trochu tvrdšího ražení. Pivo i víno mají samozřejmě také rádi, ale nejtypičtějším alkoholem je pro ně jednoznačně borovička. Možná i proto jejich kuchyně vypadá, jak vypadá – na večírek se Slováky je totiž potřeba se opravdu pořádně najíst!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 3 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na tu nejlepší bublaninu. Takhle bude krásně nadýchaná!
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Snadný bramborový guláš? Dejte si ho ve (skoro) bezmasé variantě, s hříbky nebo jen s trochou dobré anglické slaniny