Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 1. 2017 14:01
Rajska mi po citronech s kurou shorkla
20. 9. 2016 17:17
Bibinka: Naprosto a nejen u nas!
20. 9. 2016 16:49
Sonik: Soni, udělala jsi mi velkou radost, že u Vás moje rajská zdomácněla, fakt mě to těší
18. 9. 2016 10:05
Bibinko,jinou rajskou nez tuto jiz nedelam.Je skvela jako ji nam delavala maminka.Dekuji za tento skvely recept!
14. 9. 2016 22:45
Josef: JOSEFE, prosím, buď SOUDNÝ, a nepiš, když to NEVÍŠ, kdo co jak má říkat. Ano. Rajskou, a cokoli jiného, má každý svoji. Ale podle RECEPTŮRY RAJSKÁ je na bázi CIBULO - ZELENINOVÉHO ZÁKLADU. Amen.
14. 9. 2016 22:38
Jiří Křížek: KVALITNÍ MASO - MÉNĚ KVALITNÍ POLÉVKA: maso do vroucí vody. MASO DO STUDENÉ VODY - maso MÍRNĚ tratí na kvalitě, ale je kvalitní vývar.
21. 8. 2016 08:39
Tak joo, jdem na to. RAJSKÁ: Hovězí zadní uvaříme do měkka. Na sádle orestujeme cibuli, mrkev, celer, petržel, celý pepř, celé nové koření, bobek, hvězdičku badyánu a kousek skořice. Když základ zbrunátní, zarestujeme nakrájená rajčata, nebo protlak, orestujeme, rozředíme vodou, či vývarem a rozmícháme. Vytaháme koření, dobře rozmixujeme, pasírovat ne třeba. Když je dost základu, je dost hustá. Zavaříme nastrouhaný perník, osolíme, ochutíme cukrem, citronem. AMEN
15. 8. 2016 12:46
Sabinko, na jedné straně píšete, že maso vyždímané do vody (vyvařené) nemáte ráda, ale v následující větě píšete, že v základu nesmí chybět půl litru šťávy z masa. Jak dokážete z masa dostat šťávu bez vaření? Souhlasím s tím, že zahušťovat moukou není ideální, sám používám k zahuštění strouhaný perník.
28. 7. 2016 16:55
Vepe: a Josefe: Kolik lidí, skoro tolik druhů rajské omáčky a hlavně každý si jí dělá tak, jak jí má rád a jak mu chutná, nám moc chutná tato a proto jsem jí dala a někomu může chutnat jako nám. Nikomu jí však nevnucuji a samozřejmě to není ta pravá......ale která rajská je ta pravá toť otázka, ale asi žádná, proto je ta pravá ta, která nám chutná
27. 7. 2016 23:09
Maso se má vařit s tím kořením ( celý pepř, nové koření a bobkový list + sůl ) , aby maso dostalo tu chuť. A omáčka se zahustí tmavší CIBULOVOU jíškou. A v žádném případě do rajské nedáváme mletou sladkou papriku, která tu chuť rajské omáčky naprosto změní a s rajskou už to nemá téměř nic společného. Naopak ke zvýraznění chutě rajské omáčky můžeme použít a přidat trochu nastrouhaného perníku ( perník na strouhání ) .
27. 7. 2016 17:15
Rajských je spousta, ale podle mne je správná ta s cibulkou a rajčaty, propasírovaná po rozvaření spolu s bobkovým listem a novým kořením. Potom dále pokračuje redukování, kdy přidám švestková povidla a něco málo skořice a masoxovou kostku. Povidle osladí, zahustí a dodají zcela vyjímečnou chuť jakkoli vzniklé rajské. Kdo jednou zkusil s povidly, nebude už nikdy dělat jinak. Já takhle zpracovávám na konce sezóny rajčat vše, co najdu, co se nesní hned, v mrazáku udělá v zimě radost na 100%!
19. 7. 2016 12:26
marien: Přeji, aby se povedla a chutnala
19. 7. 2016 07:55
No jjdu vařit poprvé v životě
15. 7. 2016 11:04
Markéta : Markétko, jsem potěšena, že rajská chutnala a recept dostal pochvalu
14. 7. 2016 21:12
Dnes jsem uvařila a byla naprosto skvělá, Všem moc chutnala Receptik chválím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 12 minutami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 13 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Nat_Nemcova uvařila před 22 minutami
Grilované makrely
mkab uvařil před 42 minutami
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 2 hodinami
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 2 hodinami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 2 hodinami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 2 hodinami
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
Jídelníček z filmu Pelíšky: K snídani čaj a loupáček, na večeři rajská nebo knedlíky s vajíčkem a okurka
Další recepty
Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka
Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
180 názorů