Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 449 kJ / 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,26 g |
Tuky | 12,16 g |
Vláknina | 5,32 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 560 mg |
Sůl | 1,40 g |
Sacharidy | 105,06 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová. Pukancová je zpracovaná pražením.
Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření samotných zrn.
Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity).
Anglicky vysvětleno:
en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu).
Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě.
www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=71
Bylo to z neznalosti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 4. 2020 23:17
Nemám s hašeným vápnem zkušenosti. Jen jsem použil popis z anglického textu. Osobně se domnívám, že pokud je technický hydroxid vápenatý používaný k nakládání vajec se skořápkou, měl by postačovat i pro vaření.
Doporučil bych spíše obrátit se na výrobce, nebo prodejce.
Radil bych k opatrnosti při použití, přeci jen jde o žíravinu. Nezapomenout na neutralizaci po vaření.
19. 4. 2020 16:30
Nebo jinak...je jedno jaké to je?
Například tady prodávají dva druhy technický a certifikovaný a cena je 4x dražší u toho certifikovaného ???? https://www.drhoffmann.cz/hydroxid-vapenaty-p-a-50...
5. 1. 2020 12:26
Jak libo. Při spotřebě kolem 7 kg kukuřice za rok můžete porovnat, zda paběrkování kukuřice a dřevěný popel zadarmo je levnější, než konzerva s plechovkou k zahození a kupovaný B-komplex.
4. 1. 2020 14:58
3. 1. 2020 21:27
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 16 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 20 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 7 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 8 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 9 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 10 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 10 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 10 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 10 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 12 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 12 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Další recepty
Tématické fráze: vaření zrn kukuřice
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
5 názorů