Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandská omáčka - chutná!

Tato jednoduchá klasická bílá omáčka z másla a šlehaných žloutků se skvěle hodí k rybám či zelenině, například chřestu. Jemná krémová omáčka je díky citronu příjemně svěží. Příprava je velmi snadná, je ale třeba pohlídat teplotu.

Hodnocení receptu je 4,2 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BarborkaS.

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 3 min Doba tepelné úpravy: 22 min

25 min (3 min příprava + 22 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 213 kJ /
1 724 kcal
Bílkoviny12,44 g
Tuky182,98 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,15 g
Sodík 43 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy6,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme vodní lázeň: Velký hrnec naplníme do půlky vodou a uvedeme k mírnému varu (voda se nesmí vařit, jen být tak horká, aby vystupovaly malé bublinky vzhůru). Připravíme si kovovou mísu, která se do hrnce vejde. Krok 2: V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří. Odstavíme. Krok 3: Do připravené kovové mísy dáme žloutky a rozkvedláme s 1 lžící vody. Mísu dáme do horké vodní lázně. Krok 4: Nyní přiléváme máslo ke žloutkům - zpočátku jen po kapkách, pak jemným proudem a při tom šleháme metlou nebo elektrickým šlehačem. Krok 5: Když omáčka vypadá jako krémová pěna (pěnová omáčka), přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu - a je hotovo!

Zveřejněno 1. 11. 2009

Poznámka autorky BarborkaS.

Omáčka se hodí k veškeré zelenině a steakům.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandská omáčka - chutná!

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/813l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandská omáčka - chutná!

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/813l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

1974andrea: no hlavně se ta mísa ve vodní lázně nesmí dotýkat té vody, měla by být jen nad ní, jinak vznikne hemenex :-)

Martina:Asi to bude vysokou teplotou vodní lázně, omáčka nesmí vařit ani probublávat, jen se prohřívat.

Dobrý den,
mohli byste mi poradit, proč se mi omáčka zdrcla, i když jsem postupovala přesně podle návodu? :-/ Zkoušela jsem ji na dvakrát a dvakrát se zdrcla

Děkuji za odpověď:-8

Dobrý den,
mohli byste mi poradit, proč se mi omáčka zdrcla, i když jsem postupovala přesně podle návodu? :-/ Zkoušela jsem ji na dvakrát a dvakrát se zdrcla

Děkuji za odpověď:-8

Nejhorší na tom je, že ta fotka nejde smazat:-D,takže hold ta prezentace tohoto receptu není nejlepší. Hlavně, že strávníkům chutnalo.:-p

:-O;-) Ta barva je opravdu podivná - zřejmě kuchař použil vajíčka od vystresovaných slepic

tak tomu říkám brutalita ten kdo to dělal by se měl holandskou omáčku určitě naučit

Fuj, ta omáčka na fotce vypadá dost nechutně. Správná sauce hollandaise (Tento výtvor si francouzský název zaslouží.) má mít barvu a konzistenci řidší majonézy.

Misto vody doporucuji pouzit suche bile vino.

Ta fotka je dobrá, jako když si někdo těsně před dojezením vzpomněl, že to má vyfotit :-D. Ale recepis není špatný, zřejmě omáčku prubnu :yes:

;-):-K

nelíbí se mi kdž se recepty opisují stejný text na labužníku v receptuholanská omáčka.:no:

Tématické fráze:
holandská omáčka, holandska omacka recept, holanská omáčka, recept na holandskou omáčku, recept holandská omáčka, nejlepší omáčky ke steakům, holanska omacka recept, recepty holandská omáčka, omáčky ke steakům, omáčka ke steaku, holadská omáčka, holandská omáčka video, omačky ke steakum recepty, omáčka ke steakům, omáčka holandská, holandská omáčka, kluci v akci, recept na holanskou omacku, holandská omáčka ke steaku, recept holanská omáčka, zdrcla omáčka

Suroviny:
máslo, žloutek, šťáva citronová, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu