Rybíz, to je drobné ovoce ze zahrádky, jehož kyselou chuť využívá mnoho receptů
Říká vám něco pojmenování meruzalka? Pokud nejste botanik, pravděpodobně ne. Když se ale řekne rybíz, to už jistě budete vědět, co si představit. Ano, trs malých bílých, červených nebo černých bobulek rostoucích na keři, dost možná právě na vaší zahrádce.
Proč konzumovat rybíz
Kyselá chuť rybízu napovídá, že obsahuje hodně vitamínu C. V rybízu však najdeme také množství flavonoidů (ty chrání buňky před volnými radikály a brání růstu nádorových buněk a jsou obsaženy např. také v citrusech) a minerálů.
Jak využít rybíz v kuchyni
Všechny druhy rybízu jsou výborné samy o sobě nebo např. jen s cukrem či šlehačkou jako takové letní osvěžení. Z rybízu lze vyrobit svěží šťávu nebo kyselkavou marmeládu, skvěle chutná také v lehkých bublaninách a mnoha dalších moučnících.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 10 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 14 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06