Švestky: Bramborové knedlíky s mákem, máslem a cukrem jsou jen začátkem
Švestky jsou skvělou volbou zejména ve sladké kuchyni. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín K, draslík a další důležité živiny. Jsou také nízkokalorická a zdravá volba pro ty, kteří dbají na výživu. Švestky dozrávají obvykle na konci léta a začátkem podzimu. Optimální doba na sklizně je, když jsou plody měkké a mají bohatou barvu. Švestky mohou dozrávat na stromech nebo uskladněny doma.
Využití švestek v kuchyni
Švestky lze konzumovat čerstvé, sušené nebo zpracované do různých pokrmů. Jsou skvělou přísadou do ovocných salátů, knedlíků, dezertů a švestkových koláčů. Švestky jsou také ideální pro přípravu švestkových omáček, marmelád a k zavařování. Kromě toho jsou používány k výrobě tradičních alkoholických nápojů, jako je švestkovice.
Nejoblíbenější švestkové recepty
Ideální volbou pro zpracování švestek jsou především nejrůznější sladké pochoutky. Mezi jednoznačně nejoblíbenější patří švestkové knedlíky sypané cukrem a mákem, zalité máslem. Dále pak především švestkový koláč s mákem, s křupavou drobenkou nebo v kynuté formě. Nesmíme zapomenout také na povidla, která mají multifunkční využití, nebo opilé švestky v rumu. Ve slané kuchyni najdeme především švestkovou omáčku k masu nebo sýru, nebo švestky ve slanině jako předkrm.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06