Vánočka patří k symbolům našich Vánoc. Vše o sladkém pečivu z kynutého těsta
Vánočka je jedním ze symbolů českých Vánoc. Každá rodina má svůj recept nebo nějaký dobrý najdete v kuchařských knihách nebo na internetu. Spoustu receptů najdete také na webu Toprecepty.cz. Rady a tipy, jak připravit nejlépe těsto i jak vánočku zamotat. Nejčastěji se plete jako třípatrová z 8 či 9 pramenů z kynutého těsta s droždím. Každé patro má svou symboliku - voda, slunce, vzduch a země; rozum, vůli a cit a nakonec vědění a lásku.
Vánočka se peče už několik století, nejdříve v řemeslných dílnách caletníků, od 18. století se její pečení postupně přesunulo i do domácností.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 5 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 7 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 9 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
Karamelové burisonové hrudky se rozplývají na jazyku. Nejdůležitější je správně připravit karamel a pak nechat hrudky ztuhnout
Nevšední cuketový dort voní tymiánem a citronovou polevou a chutná božsky. Takhle snadno se dělá