Zálivka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají se spadnout na zem na plachty, sbírají se do nádob a lisují se za studena - do 50 stupňů. Další oleje jsou panenské, rafinované a směsi olejů. Ze zdravotního hlediska patří olivový olej mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Na lidský organismus má řadu blahodárných léčivých účinků. Mezi jeho přednosti patří snižování cholesterolu. Používá se v kuchyni jako zálivka do salátů, majonéz a těstovin. Na rafinovaném oleji, který má vyšší kouřový bod, lze i smažit.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé, některé se hodí např. na těstoviny a masité nebo rybí saláty. Jiné se dávají na zeleninové nebo ovocné saláty. Mnoho dresinků s různými přísadami se vyrábí komerčně.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Mikrovlnka a její nástrahy: Kdy vám vybouchne voda do obličeje a proč si dát bacha na chilli?
Dokonale zlatá a zdravá pokožka: Potraviny, které vám zaručí krásné i bezpečné opálení
Královské chutě: Britská královna Camilla nesnáší papriky, vyhýbá se chilli a česneku, nikdy ale neodolá klasice fish and chips