Zdobení zvyšuje celkový zážitek z konzumace nejen sladkých, ale i slaných pokrmů
Zdobení pokrmů představuje estetický prvek, díky kterému se pokrmy stávají atraktivnějšími a lákavějšími pro zrak. V restauracích a profesionální kuchyni je vizuální prezentace jídla často stejně důležitá jako jeho chuť, navíc mohou kuchaři ukázat svoji kreativitu. Zdobení v souvislosti s jídlem je důležité pro celkový zážitek z konzumace pokrmů.
Nejoblíbenější techniky zdobení
Zdobit se dá nejrůznějšími způsoby, záleží, jak honosný chcete výsledek.
- Posypání pokrmů patří mezi nejzákladnější techniky. Slaná jídla se většinou zdobí kořením nebo bylinkami, sladké pak cukrem, strouhanou čokoládou či ořechy.
- Formování tvarů z různých surovin je už o něco těžší. Z těsta, marcipánu, ovoce či zeleniny můžete tvořit geometrické tvary, květiny či různé abstrakce.
- Malování chce už trošku zručnosti, ale s trochou cviku se to dá natrénovat. Malovat se dá omáčkami, čokoládou či potravinovými barvami.
- Umístění surovin na talíři je důležité pro harmonický vzhled. Pokud suroviny hezky uspořádáte, není třeba už nic víc zdobit.
- Využití přírodních dekorací jako například salátu, květin, bylinek nebo citronových plátků k ozdobení pokrmů dodává jídlu přírodní kouzlo.
Jaké pokrmy se nejčastěji zdobí?
Nejčastěji se zdobí dorty, a to ovocem, čokoládou, krémem či sladkostmi. Ze sladkých pochoutek pak nejrůznější řezy, muffiny, cupcaky a samozřejmě nesmí chybět cukroví, a to zejména perníčky (bílkovou polevou). Ze slané kuchyně se můžete realizovat při zdobení jednohubek či chlebíčků, ale krásně naservírovat můžete samozřejmě jakýkoliv pokrm.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 1 hodinou
Makový tmavý pšenično-žitný chléb
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohové knedlíčky s meruňkami obalené v oříšcích
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Přidáno před 15 hodinami
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Poleno plné krému a čokolády. Jak vznikl francouzský vánoční moučník Bûche de Noël?
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
Jak peče rohlíky Josef Maršálek? Těsto podle něj nesmí při kynutí oschnout a prozradil trik, díky kterému budou nádherně křupavé