Čarodějnické perníčky: Strašidelné motivy patří k tradicím vítání jara
Pálení čarodějnic je starodávný zvyk. 30. dubna (filipojakubská noc) se na kopcích pálily ohně, jejichž plameny a dým měly ochránit lidi a jejich obydlí před zlem. V současnosti je to spíše oslava svátku jara a důvod setkat se s přáteli.
Čarodějnice nejsou svátkem samy o sobě, jsou spíše tradicí, kterou lidé dodržují jako svátky jara. Při této příležitosti zdobí své domovy čarodějnickými symboly a připravují jídla s čarodějnými motivy. Jedním z nich jsou například perníčky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit čarodějnické perníčky
Připravíme si těsto na perníčky podle oblíbeného receptu:
- Z rozváleného těsta vykrájíme různé tvary, které pak budeme dekorovat. Upečeme je a po upečení hned potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Na perníčky nakreslíme cukrářským sáčkem bez špičky bílé nebo barevné kontury a celou plochu vylejeme bílkovou polevou.
- Polevu dobarvíme buď širokým štětcem nebo pomocí airbrush pistole. Volíme žlutou, oranžovou a červenou barvu ohně a západu slunce.
- Na polevu malujeme tenkým štětcem černou barvou čarodějnické strašidelné motivy. Snažíme se nemalovat víckrát na stejném místě, narušili bychom tím polevu.
- Zbytek bílkové polevy obarvíme jedlou černou barvou (necháme ji stát do rána, aby byl odstín sytě černý) a vytvoříme ozdobné okraje perníčku.
Pokud se malování bojíte, zkuste si připravit například čarodějnické prsty podle našeho videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 2 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 5 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 12 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 17 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře