Časté chyby při sběru malin: Jemné a choulostivé ovoce vyžaduje opatrné zacházení
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem, které si snadno vypěstujeme na zahradě. Je to pohodlnější než chodit sbírat maliny do volné přírody. Domácí maliny jsou větší a při sběru rychle přibývají. Chuti těch lesních se přesto nevyrovnají.
Opakovaně plodící kvalitní maliníky nám poskytnou bohatou úrodu v průběhu celého léta. Sklízet můžeme až do prvních mrazíků. Pokud rostlinám poskytneme dostatečnou plochu, máme stále co sbírat. Některé odrůdy se rychle rozrůstají a bohatě plodí, jiné se drží na přiděleném místě a úroda je slabší. Důležitá je dobrá péče, stříhání odplozených výhonů, úrodná půda a zálivka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při sběru malin
Základem je mít dobře připravené a pěstěné zahradní maliniště. Maliníky musí být pohodlně přístupné a upevněné k oporám, abychom se nemuseli prodírat změtí výhonů. Mezi rostlinami udržujeme dostatečně široké cestičky. Jaké jsou časté chyby při sběru malin?
- Nepravidelný sběr: Maliny sbíráme buď každý den nebo každý druhý den. Při delších pauzách se již ovoce začíná kazit, obvykle přezraje a ztrácí dobrou chuť. Může být také napadené plísní, zvláště při vlhkém počasí.
- Nedostatečný sběr: Maliny je třeba sbírat pečlivě, a to včetně plodů, které se schovávají pod listy. Pokud je přehlédneme, příště již budou přezrálé.
- Sběr při velkém horku: Vhodnější je sběr později odpoledne nebo když je slunce za mraky, ovoce je díky tomu kvalitnější a trvanlivější než po sběru za velkého vedra, kdy se velmi rychle přehřívá.
- Sběr těsně po dešti: Vlhké maliny jsou náchylné k plesnivění, proto je raději před sběrem necháme oschnout.
- Vysypané maliny: I to se může stát. Plody raději průběžně odsypáváme do větší nádoby. Kromě toho sběr provádíme do menšího kyblíku, který si dáme pohodlně přes ruku (nebo upevníme pomocí provázku k pasu), aby nehrozilo, že se nám jeho obsah vysype.
- Časově náročný sběr: Pokud máme větší maliniště, sběr zabere delší čas. Vhodnější je pozvat na pomoc další členy rodiny, kteří nám mohou pomoci.
- Dlouhá prodleva od sběru ke zpracování plodů: Maliny je potřeba zpracovat co nejdříve, aby si zachovaly kvalitu.
- Nepěkné maliny v nádobě: Maliny po utrhnutí kontrolujeme, abychom je pak nemuseli zdlouhavě přebírat.
Při pečlivém sběru nám jistě maliny budou rychle přibývat. Jsou velmi chutné a dají se z nich připravovat různé dobroty. Přebytek snadno zmrazíme nebo použijeme na výrobu malinové marmelády či sirupu.
Podle následujícího video-receptu si můžete připravit nepečený tvarohový dortík s malinovou omáčkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 8 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 10 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 10 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 10 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sbírat maliny? Tuto činnost si můžeme usnadnit a málokdo ji umí, vyzkoušejte několik praktických rad
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
Komentáře