Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky jsou nerozlučně spojeny s českou kuchyní a patří mezi naše poklady - národní i rodinné. Připravují se v mnoha verzích a s různými přílohami. V našem receptáři najdeme osvědčené postupy a vylepšení od mnoha hospodyněk.
Omáčky české kuchyně
Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke každé omáčce se více hodí jiná příloha. Nejčastěji je podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami. K některým omáčkám se velmi dobře hodí brambory.
Mohlo by vás zajímat
Svíčková omáčka
Svíčková omáčka je často považována za omáčku sváteční. Její příprava nám nemusí zabrat mnoho času. Krásně voní po koření a je v ní dostatek kořenové zeleniny a cibule. Výbornou chuť jí dá smetana ke šlehání. Dochucuje se citrónovou šťávou. Podává se s knedlíkem a obvykle se k ní připravuje maso.
Rajská omáčka
Rajská je omáčkou našeho dětství, pro mnohé z nás zůstává nejoblíbenější na celý život. Má krásnou barvu a jemnou sladkou chuť. Chutná nám nejen s knedlíkem, rýží a těstovinami, ale můžeme vyzkoušet i bulgur nebo kuskus. Podáváme ji na různé způsoby. Nejjednodušší je se špagetami, posypaná strouhaným sýrem.
Koprová omáčka
Koprová omáčka je nejlepší s čerstvým koprem, lze použít i mražený. Výbornou chuť jí dá smetana ke šlehání. Kdo přidává ocet, nechá ho zvlášť svařit a teprve přilije. Podáváme ji s knedlíkem a uvařeným vajíčkem nebo s hovězím masem. Místo knedlíků můžeme použít uvařené brambory a vejce - buď připravené na způsob volského oka nebo uvařené.
Houbová omáčka
Máme-li zásoby nasušených nebo v mrazničce uložených hřibovitých hub z poslední houbařské sezóny, houbová omáčka je pro nás jedním z oblíbených způsobů, jak je chutně připravit. Stejně tak si pochutnáme na omáčce z koupených žampiónů nebo z populární hlívy ústřičné.
Kuře na paprice
Naše babičky připravovaly slepici na paprice, my vaříme kuře. Tato krásně zbarvená smetanová omáčka, připravovaná na cibulce a plná vůně sladké prapriky, se obvykle podává s knedlíkem a patří mezi nejoblíbenější mezi dětmi. Lze ji podávat s těstovinami.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 4 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 7 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 8 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 19 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 22 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Jaké knedlíky patří do české kuchyně. Jaká je jejich základní příprava
Komentáře