Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Kulajda je jednoduchá bílá polévka původem z jižních Čech. Připravuje se z čerstvých nebo sušených hub a brambor, je zjemněná smetanou a dochucená sekaným koprem a kořením. Podává se s vařeným vejcem.
Kdo by neznal houbovou kulajdu - tradiční jihočeskou bílou polévku našich babiček? Je plná hub, brambor a voňavého kopru. Ačkoliv její příprava vypadá jednoduše, může se stát, že uděláme několik malých chyb, které jídlo pokazí - a to by byla velká škoda.
Mohlo by vás zajímat
Nejčastější chyby při vaření kulajdy
Důležité je připravit si vše předem a pak bude příprava snadná.
- Sušené houby je potřeba minimálně hodinu před vařením namočit, jinak budou tuhé a ztratí svou výraznou chuť a vůni.
- Smetanou zjemníme polévku až pár minut před dovařením - pokud ji přidáme brzy, bude se polévka připalovat.
- Hladkou mouku rozmícháme přímo ve smetaně. Dáme-li mouky moc, bude polévka kašovitá a mdlá.
- Nasekaný kopr použijeme čerstvý, sušený, mražený i sterilovaný. Přidáme ho těsně před dovařením, aby neztratil svou chuť.
- Kdo má rád kyselou polévku, musí přidat ocet až po odstavení z plotny - smetana a ocet se mohou varem srazit.
Recepty na vynikající kulajdu najdete v našem receptáři. Určitě nějakou zkuste uvařit, stojí to za to. Chcete vyzkoušet třeba tuhle?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat a sklízet kopr. Oblíbená aromatická rostlina je nepostradatelná při zavařování okurek
Sušené houby: Nejlepší možnosti, jak je využít v kuchyni. Připravíte z nich skvělou nádivku, vydatnou pomazánku i koření
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Komentáře
17. 9. 2023 02:31
31. 7. 2023 07:32