Celer bulvový, řapíkatý a listový: Všechny odrůdy vyséváme již v únoru
Celer patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Pěstuje se ve třech známých formách - celer bulvový, listový a řapíkatý. Přestože u nás si získal největší popularitu celer bulvový, ve světě má prvenství celer řapíkatý.
Celer pomalu klíčí a má dlouhou vegetační dobu, proto jej vyséváme velmi brzy - obvykle již v únoru. Na vrstvu výsevního substrátu vysejeme droboučká semínka a přikryjeme je velmi tenkou vrstvou zeminy. Substrát udržujeme mírně vlhký - osvědčeným pomocníkem je jednoduchý plastový rozstřikovač. Půda nesmí vyschnout, proto je nejlepší misku (nebo jinou nádobku) zakrýt fólií a ponechat pouze menší větrací otvor. Vzešlé rostlinky později přepichujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bulvový, řapíkatý a listový celer
Všechny formy celeru jsou výrazně aromatické a plné důležitých živin i vitamínů. Potřebují výživnou kvalitní půdu a dostatek vláhy. Přestože mají dlouhou vegetační dobu, jsou citlivé na chladné počasí, proto je na venkovní záhony vysazujeme až od poloviny května.
- Celer bulvový pěstujeme kvůli velkým a chutným bulvám. Pokud z rostlin trháme také natě, bulvy rostou pomaleji. Při pěstování se zaměříme na výnosné odrůdy s dobrou skladovatelností a kvalitní dužninou, odolné proti vybíhání do květu.
- Celer řapíkatý pěstujeme pro silné zdužnatělé řapíky, které se mohou konzumovat syrové i po tepelné úpravě. Jejich chuť je výrazná a pro mnohé z nás neobvyklá. Řapíky některých odrůd můžeme sklízet již dva měsíce po výsadbě rostlin, vegetační doba je kratší než u bulvového celeru. Rostliny během růstu přihrnujeme.
- Celer listový vytváří růžici kvalitních aromatických listů, které se dají konzumovat syrové (slouží k dochucování a zdobení pokrmů) nebo tepelně upravené (používáme je např. do karbanátků, zapékaných jídel a polévek). Jsou také velmi vhodné k sušení.
Na závěr se můžete podívat, jak připravit výbornou pomazánku z bulvového celeru:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Jak dezinfikovat výsevní substrát? Dezinfekcí ho zbavíme choroboplodných zárodků
Komentáře