Co je lyofilizované ovoce? Toto ovoce sušené mrazem je křupavé a lehké jak pírko
Lyofilizace ovoce nebo také sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce, zachovává jeho tvar, barvu i strukturu. Díky tomuto unikátnímu procesu lyofilizace zůstane ovoci jeho původní chuť, aroma, tvar i struktura.
Mrazem sušené ovoce, známé také jako lyofilizované ovoce, se stalo populárním trendem v oblasti zdravé výživy a udržitelnosti. "Lyo" ovoce má delší trvanlivost než čerstvé ovoce, což z něj činí ideální potravinu na dlouhodobé skladování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
K čemu využít "lyo" ovoce
Lyofilizované ovoce je chutné a zdravé občerstvení, které poskytuje všechny důležité živiny, není doslazované a je skvělým zdrojem, jak doplňovat přirozený vitamín C i v zimních měsících. Jak ho tedy můžeme využít:
- Konzumovat jej můžeme samotné k doplnění energie.
- Můžeme ho přidávat do domácího müsli, bude díky tomu svěží a lépe ochucené.
- Nasypat jej můžeme do ranní ovesné kaše či jen do jogurtu, ať už po kouskách nebo nadrcené jako prach.
- Báječně se hodí na pečení moučníků či cukrovinek.
- Kousky ovoce skvěle dozdobí dorty, ovoce rozdrcené na prach naopak dokáže obarvit krémy i těsta.
- Přidat jej můžeme také do smoothie či mléčných koktejlů a do limonád.
Ovoce sušené mrazem chutná dokonale v jakémkoli pokrmu, avšak nejvíce oblíbené bude jako zdravá svačinka u malých dětí. Dozdobit prachem nebo kusy ovoce lze také klasický pudink, který si můžete připravit podle videoreceptu.
Komentáře