Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Žádná moravská svatba se neobejde bez dvojctihodných koláčků. Dvojctihodné se nazývají proto, že byly podarovány někomu, kdo byl hodný dvojí cti. Jde o pečivo, které se nepeče každý den a proto se na jeho přípravě nešetří.
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je marmeláda nebo povidlová náplň s máslovou drobenkou. Jejich chuť je prostě báječná.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravují dvojctihodné koláče
Klasické kynuté těsto má dvojí náplň:
- Stejně velké kousky těsta smotáme do kuliček a rozválíme na placičky.
- Naklademe na ně tvarohovou náplň a zabalíme do ranečku.
- Bochánek mírně zploštíme a na povrch natřeme povidla nebo marmeládu.
- Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Posypeme máslovou drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě.
Moravské dvojctihodné koláčky se mohou plnit různými náplněmi, ale tradiční je tvaroh - koláčky jsou díky němu krásně vláčné. Na povrch koláčků můžeme namazat jablečná povidla, mák nebo ořechovou nádivku.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře
14. 12. 2023 11:49
25. 10. 2023 13:10