Králík je vyhledávanou pochoutkou. Jak jej naporcovat a v jakých receptech nejlépe využít
Králičí maso je dietní a lehce stravitelné, ale nevýrazné. Proto ho kořeníme hlavně česnekem, kmínem, přidáváme k němu houby, kořenovou zeleninu, cibuli, uzený bůček nebo slaninu. Z bylinek se ke králičímu masu nejvíc hodí šalvěj, tymián, libeček.
Králíka upravujeme nejčastěji pečením, dušením, smažením, z kostry vaříme polévku, ale mladý králík je výborný i grilovaný nebo na rožni. Králičí játra upravujeme jen tak na cibulce nebo z nich děláme paštiku, nádivku či polévkové knedlíčky.
Jak králíka nejlépe zpracovat
Králíka dělíme na přední část, hřbet a zadní část (nohy). Přední část králíka využijeme na vývary a omáčky. Z hřbetu a vykostěných nohou jsou skvělé a křehké řízky. Maso ale musíme odblanit.
Králičí maso
Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších a nejzdravějších druhů. Barva je bledě růžová až bílá, má jedinečnou chuť a obsahuje minimum tuku, cholesterolu i kalorií. Poskytuje důležité vitaminy i… Podívejte se na všechny králičí maso.
Z hřbetu se dělají i medailonky, zadní nohy většinou pečeme. Péct můžeme králíka i v celku. Přidává se k němu tučnější maso (bůček, uzený bůček) nebo maso na stehnech a hřbetě špikujeme, protože je sušší.
Maso vykostěných králíků můžete umlít na sekanou nebo karbanátky, také lze kousky masa spolu s vepřovým naložit na domácí šunku. Velmi oblíbené jsou různé omáčky s králičím masem.
Nejlepší recepty z králičího masa
V naší databázi najdete z králičího masa mnoho skvělých receptů, které vám mohou být inspirací.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 1 hodinou
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Komentáře