Desatero rad na téma horkovzdušná fritéza: Můžete v ní smažit, vařit i péct buchty
Také jste propadli kouzlu rychleji a zdravěji připravených pokrmů? Horkovzdušná fritéza je velkým pomocníkem v kuchyni. Snadno v ní připravíte všechny oblíbené pokrmy počínaje od mas, ryb a zeleniny, včetně sladkých buchet a muffinů.
Horkovzdušná fritéza nezabere v kuchyni příliš místa, zato zvládne spoustu práce. Díky cirkulaci horkého vzduchu v ní můžeme smažit, vařit i péct, a to pouze s minimem tuku. Připravené pokrmy jsou hotové daleko rychleji, než v běžné troubě. Na povrchu jsou křupavé a uvnitř si zachovají svou šťavnatost. Používání je snadné, jistě si fritézu brzy oblíbíte a bude vaším společníkem možná i na cesty jako rychlý a zdravý vařič pro celou rodinu.
- Je jídlo z horkovzdušné fritézy stejné jako z normální fritézy?
- Jakou teplotu a dobu přípravy použít pro konkrétní pokrm?
- Jaký typ tuku je nejvhodnější pro použití v horkovzdušné fritéze?
- Jak se vyhnout připečení jídla ke dnu fritézy?
- Jak často je třeba čistit horkovzdušnou fritézu?
- Jaké druhy potravin lze nejlépe připravit v horkovzdušné fritéze?
- Lze použít horkovzdušnou fritézu k pečení pečiva nebo dortů?
- Jaký je nejlepší způsob, jak přidat koření a bylinky do jídel připravených v horkovzdušné fritéze?
- Jak se vypořádat s příliš mastnými nebo nedovařenými jídly?
- Jaké jsou nejlepší způsoby údržby a skladování horkovzdušné fritézy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Je jídlo z horkovzdušné fritézy stejné jako z normální fritézy?
V horkovzdušné fritéze se pokrmy připravují cirkulací horkého vzduchu, zatímco v běžné fritéze se smaží ve vrstvě oleje, což možná vede k rychlejší přípravě, ale pokrmy se můžou připalovat a jsou nasáklé tukem. A protože tuk je nositel chuti, je třeba mít na paměti, že smažená jídla z horkovzdušné fritézy chutnají trochu jinak, než smažená v oleji. Ale nemusíte mít strach, jídla jsou sice zdravější, nicméně chutnají i tak skvěle.
2
Jakou teplotu a dobu přípravy použít pro konkrétní pokrm?
Každá horkovzdušná fritéza peče mírně odlišně a má přednastavené programy pro různé pokrmy. Jakmile se s fritézou více seznámíme, zjistíme, že nám například sedí pro kuřecí maso kratší čas, než je uveden v návodu. Ze začátku je dobré během vaření pokrm kontrolovat a případně vypnout dříve, pokud se nám zdá již hotový. Pro představu zeleninové pokrmy připravíme na 180-200 °C přibližně do 15 minut, taktéž kuřecí řízky, větší kousky masa do 30 minut.
3
Jaký typ tuku je nejvhodnější pro použití v horkovzdušné fritéze?
I když je v horkovzdušné fritéze smažení bez tuku, malé množství je přeci jen třeba. Dodá pokrmu chuť, protože tuk je nositel chuti a nepřichytí se k fritovací nádobě. Používáme přibližně 1 lžičku oleje (rostlinného), nebo přepuštěného másla, které vmícháme přímo do ingrediencí. Také můžeme použít olej ve spreji, který má velmi snadné a komfortní použití.
4
Jak se vyhnout připečení jídla ke dnu fritézy?
Většina horkovzdušných fritéz má fritovací nádoby z nepřilnavých materiálů. I tak se někdy může stát, že se pokrm lehce přichytí. Tomu zabráníme vymazáním fritovací nádoby pomocí mašlovačky trochou oleje nebo přepuštěného másla. Použít můžeme i olej ve spreji. Také doporučujeme v polovině vaření pokrm promíchat. V případě, že se pustíme do pečení buchet, vyložíme nádobu pečicím papírem nebo alobalem.
5
Jak často je třeba čistit horkovzdušnou fritézu?
Tak jako hrnce, i horkovzdušnou fritézu je třeba udržovat v čistotě. Záleží na míře znečištění fritézy po vaření, mnohdy stačí pouze utřít fritovací nádobu papírovou jednorázovou utěrkou. Pokud je nečistot více, lehce ji umyjeme houbičkou na nádobí a běžným saponátem. Použít můžeme i myčku na nádobí, je však třeba se ujistit, že daný typ horkovzdušné fritézy (nebo její konkrétní části) tam můžeme umístit.
6
Jaké druhy potravin lze nejlépe připravit v horkovzdušné fritéze?
V horkovzdušné fritéze můžeme vařit, smažit i péct. Připravíme v ní téměř všechny druhy mas, ryb, hranolky, kořenovou zeleninu, sýry, uvaříme vejce natvrdo, nebo upečeme sladké kynuté buchty i muffiny. Samozřejmostí jsou i jídla z jednoho pekáčku, kdy vrstvíme přílohu a na ni maso. Dáváme ale pozor, abychom fritovací nádobu nepřeplňovali.
7
Lze použít horkovzdušnou fritézu k pečení pečiva nebo dortů?
Ano, dokonce i na domácí pečivo nebo korpus dortu můžeme horkovzdušnou fritézu použít. Těsto vypracujeme ručně, v případě pečiva můžeme jednotlivé kousky vytvarovat. Poté umístíme do formy vyložené pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Nastavíme požadovaný program a upečeme. Stejně tak v ní můžeme upéct i domácí chleba.
8
Jaký je nejlepší způsob, jak přidat koření a bylinky do jídel připravených v horkovzdušné fritéze?
Do horkovzdušné fritézy můžeme kořenit pokrmy úplně stejně, jako při přípravě v troubě. Maso lze marinovat a následně upéct ve fritéze. Nasekané bylinky a koření je možné se lžičkou oleje přidat do ingrediencí a vše společně promíchat a následně péct. Jen dáváme pozor, abychom zbytečně nepřidávali příliš tuku, nadbytek odsajeme papírovou utěrkou.
9
Jak se vypořádat s příliš mastnými nebo nedovařenými jídly?
V horkovzdušné fritéze používáme pouze minimum oleje, a proto by se nemělo stát, že bychom získali příliš mastný pokrm. V případě, že se nám zdá jídlo nedovařené, není nic jednoduššího, než přidat čas pečení. Během vaření ve fritéze pokrm kontrolujeme a přibližně v polovině času promícháme. Tím docílíme rovnoměrného propečení.
10
Jaké jsou nejlepší způsoby údržby a skladování horkovzdušné fritézy?
Po každém vaření doporučujeme horkovzdušnou fritézu vyčistit od nečistot. Většina fritovacích nádob je z nepřilnavých materiálů, a díky tomu mnohdy stačí pouze setřít nádobu papírovou utěrkou. Větší nečistoty lze umýt houbičkou a saponátem na nádobí, nebo fritovací nádobu umístit do myčky na nádobí. Horkovzdušná fritéza nezabírá příliš místa, proto ji můžeme mít bez obav k dennímu použití na kuchyňské lince.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na zeleninové hranolky v horkovzdušné fritéze?
Zeleninové hranolky jsou výbornou zdravou přílohou k masu, nebo jsou výborné s bylinkovým dipem jako lehká večeře. Skvěle se na ně hodí jakákoliv kořenová zelenina. Nejoblíbenější je mrkev, brambory, petržel nebo celer. Zeleninu očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. Přidáme trochu soli, oblíbené koření a lžičku oleje. Dáme do fritovací nádoby a pečeme asi 15-20 minut (podle programu).
Vyzkoušejte oblíbené celerové hranolky, které lehce okořeníte kari kořením. Získají si i odpůrce celeru. Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kari? Oba druhy koření dají pokrmům krásnou barvu
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Komentáře