Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
Flambování je velice efektivní způsob konečné úpravy pokrmů, při kterém plameny zlepšují vzhled a chuť pokrmů. Při této technice se pokrm polije malým množstvím horkého alkoholu, ten se následně zapálí a nechá vyhořet.
Co flambujeme
Flambovat můžeme maso (veškeré maso a ryby), moučníky (například ty se sněhovou pokrývkou), dezerty (zmrzlina, palačinky, krémy typu créme brulée), ovoce, nápoje.
Čím flambujeme
Flambujeme ovocnými pálenkami, bílým rumem, tmavým rumem, vodkou, koňakem, ale fungovat bude i whisky, brandy nebo různé likéry.
Jak flambujeme
- Pokrm mějte v hlubší ohnivzdorné nádobě (pánev, hrnec apod.).
- Ztlumte plamen nebo odsuňte pánev ze zdroje. Vypněte digestoř.
- Masitý pokrm k polití musí být horký, ale ne vroucí, alkohol by se vypařil předčasně.
- V nádobce zahřejte malé množství alkoholu (třeba v mikrovlnce), nalijte na pokrm a zapalte dlouhou zápalkou nebo dlouhým zapalovačem.
- Zapalujete páry stoupající z destilátu, ne samotný destilát!
- Zatřeste s pánví, aby se maso flambovalo rovnoměrně.
- Nechte alkohol zcela vyhořet.
- Můžete zapnout digestoř.
- Moučníky nebo dezerty před flambováním posypte trochou krupicového cukru, pak teprve polijte alkoholem a zapalte. Flambováním se vytvoří karamelová krusta.
Důležitá je bezpečnost
- Odstraňte z dosahu plamenů hořlavé materiály. Sami nestůjte příliš blízko.
- NIKDY nelijte alkohol přímo z láhve. Používejte odměrku, skleničku, naběračku atd.
- S hořícím pokrmem nepřecházejte.
- Nad flambovaný pokrm se nenahýbejte ani k němu nepouštějte děti.
- Mějte po ruce velkou pokličku, kterou případně udusíte příliš bujné plameny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Komentáře