Granátové jablko, ovoce lásky: Jak na jeho vyloupání a nejrůznější využití v kuchyni
Granátové jablko je odedávna spojováno s krásou, mládím, zdravím, ale především s láskou a plodností. Je opravdu velmi zdravé, plné vitamínů i minerálů. Vždy vybírejte pevný, lesklý, nepoškozený a neplesnivý plod.
Pokud vybíráte granátové jablko, musí být pevné a bez zjevného poškození. Mírné vrásnění na slupce nevadí, značí jeho zralost. Nesmí však být zcela seschlé. Uchovávat plody lze na suchém, chladném a temném místě nebo v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyloupat zrníčka z granátového jablka
Z granátového jablka je jedlá pouze vnitřní část – zrníčka obalená dužinou. Je nutné odstranit nejen vnější slupku, ale také tu vnitřní, světlou. Je totiž hořká. Jednou z mnoha metod vyloupání je granátové jablko rozpůlit a zrníčka vyklepat nebo vyjmout za pomocí lžíce.
Využití granátových jablek v kuchyni
Možností použití je více. Máme pro vás malou inspiraci:
- Nejčastěji se konzumují čerstvá, kdy chutně doplní dezerty, smoothie, džemy, zmrzliny, ale také zeleninové a ovocné saláty svou sladkokyselou chutí.
- Připravit z nich však můžete i sirupy, limonády, nealkoholické i alkoholické nápoje. Přidat čerstvou dužinu lze i do horkých nápojů nebo čajů.
- Nejznámějším sirupem z granátových jablek je grenadina. Používá se k přípravě limonád i nejrůznějších koktejlů, ať už nealkoholických nebo alkoholických.
- V teplé kuchyni se pak dužina tohoto ovoce přidává k masu. Vynikající je k masu grilovanému, ale také ke zvěřině i nejrůznějším rybám.
Jakým způsobem využíváte granátová jablka v kuchyni vy? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích, budeme se těšit. Pokud hledáte lehký pokrm, zkuste si připravit barevný detoxikační salát.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře