Jak dlouho nechat potit cuketu? Poradíme vám, jak nejlépe postupovat u této vodnaté zeleniny
Znáte pojem: Nejprve nechte cuketu vypotit? Přestože to zní zvláštně, jedná se o postup, který je právě u cuket nebo lilků velmi důležitý a neměl by být opomíjen. Prozradíme vám jednoduchý trik, jak postupovat, díky čemuž nebudete mít pokrm příliš vodnatý.
Cuketa patří mezi jednu z nejméně náročných rostlin na pěstování a troufne si na ni i zahradník začátečník. I přesto, že je plná vitamínů a vlákniny, je tvořena z velké části vodou. Pokud sklízíte nebo kupujete menší plody není to až takový problém, ale pokud jste si na vaření opatřili větší cuketu, je nutné ji vody před vařením zbavit tzv. nechat ji vypotit nebo vyplakat. Pokud byste to neudělali, mohlo by se Vám stát, že jídlo bude vodnaté a mdlé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Je to velmi snadné
Jednoduchým trikem na zbavení se vody z přerostlé cukety je - sůl. Cuketu nejprve nakrájejte na kolečka či plátky, nebo nastrouhejte na struhadle. Záleží jaký recept z ní chcete připravit.
- Pokud ji krájíte na kolečka a plátky, posolte ji lehce z obou stran, položte na talíř a nechte cca 15 minut odpočívat. To, že je voda ze zeleniny pryč, poznáte z toho, že se cuketa orosí. Pak už ji jen stačí otřít ubrouskem a můžete se pustit do přípravy svého pokrmu.
- Chcete-li si připravit jídlo ze strouhané cukety, je dobré si cuketu lehce prosolit a dát jí v cedníku na velkou mísu. Přebytečná voda vám bude rovnou odkapávat do mísy. Poté ještě můžete zbytek vody z cukety vymačkat.
A co si lze z takto připravené cukety uvařit? Vyzkoušejte recepty oblíbené našimi čtenáři. Přejeme dobrou chuť.
Jaké oblíbené recepty si připravujete z cukety vy? Podělte se o ně s námi v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 16 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Komentáře