Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Preferment je předkvašenou částí těsta a vzniká smícháním mouky, vody a droždí z odvážených surovin na vybraný recept. Nemáte-li rádi drožďovou pachuť v pečivu, pak jsou pro vás prefermenty ideálním řešením.
Rádi pečete, ale na kváskování se zatím necítíte? Zkuste začít s prefermenty, stačí vám běžné ingredience na přípravu těsta. Před každým pečením si připravíte nový, odpadne vám tím pravidelná péče o kvásek, ke kterému určitě jednou také dojdete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu prefermentu
Prefermentů je více druhů, od poliše, omládku, až po bigu. Každý pak má jinou hustotu, některé jsou velmi řídké, jiné hutné téměř jako finálně vypracované těsto.
- Preferment se připravuje ze surovin, které jsou potřeba na vámi vybraný recept na těsto. Odebírejte tedy vždy až z odvážených surovin.
- Odebírá se 20–30 % hmotnosti potřebné mouky, stejné množství vody a z hmotnosti mouky použité na preferment odeberte váhově 1 % droždí.
- Všechny tři ingredience smíchejte a zakryté proti oschnutí či znečištění ponechte při pokojové teplotě po dobu 8–12 hodin kynout.
- Poté k prefermentu přidejte zbytek potřebných surovin z receptu a vypracujte těsto, se kterým pracujte jako vždy - nechte vykynout, rozdělte a vytvarujte, nechte kynout podruhé a nakonec upečte chutné pečivo.
Byť se čekání na pečivo prodlouží o dobu kynutí prefermentu, jeho samotná příprava je otázkou chvilky. Výhodou je lepší lepková struktura, nadýchanější pečivo s lepší chutí a v neposlední řadě jeho delší trvanlivost. A to rozhodně stojí za vyzkoušení. Upečte si s námi klasické české rohlíky za pomoci omládku:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 18 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 19 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Pečeme s Ivou: Jak na nadýchané domácí bagety, které jsou výborné i druhý den? Stačí použít malý fígl s kynutím
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Komentáře