Oblíbená šunková pomazánka nebo pěna bývá základem pohoštění a svačin
Šunková pomazánka nebo pěna jsou oblíbené polotovary na sendviče, chlebíčky i jednohubky. Hravě jimi vyřešíme svačinu nebo lehčí večeři. Na této pomazánce si rády pochutnají děti a s chutí se do ní na krajíčku pečiva zakousnou i senioři.
Na dobrou šunkovou pomazánku použijeme nesušenou šunku nebo tepelně upravené libové uzené maso, např. Moravské uzené. Lépe se zpracuje kus nekrájený, ale můžeme koupit i plátky šunky. Postup vysvětlíme níže.
Uzeninové
Udělat pomazánku není nic těžkého a držet se starých osvědčených receptur je často nejlepší volba. A právě šunka, suché salámy i uzené maso poslouží jako vynikající základ. Jedna z nejluxusnějších… Podívejte se na všechny uzeninové.
Jak na šunkovou pomazánku
Na zpracování šunky se skvěle hodí nástavec k mixéru, tzv. chopper. Místo chopperu můžeme použít klasický mlýnek na maso.
- Nakrájíme šunku na kostičky (plátkovou na čtverečky) a umeleme nebo rozmělníme v chopperu.
- Změklé máslo, tavený sýr, žervé nebo pomazánkové máslo (podle chuti nebo zásob) šleháme a postupně přidáváme šunku.
- Ochutit můžeme mletou paprikou, pepřem, hořčicí, křenem, cibulkou, česnekem, vařeným vejcem nebo bylinkami.
- Solíme opatrně, šunka i ostatní ingredience bývají slané. S ochucením to nepřeháníme, chuť šunky musí převládat.
- Vše společně vyšleháme dohladka.
- Pěnu připravíme tak, že k základní pomazánce (šunka+máslo) přidáme smetanu a důkladně vyšleháme. Pěnu stříkáme na pečivo zdobičkou. Podobně připravíme pěnu také z uherského nebo jiného fermentovaného salámu.
Podobně se připravuje i chalupářská pomazánka z měkkého salámu a sýra. Přípravu ukáže následující video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 4 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
Komentáře