Jak nakrájet cibuli a neuronit jedinou slzu? Máme pro vás 3 tipy
Cibule je nenahraditelnou surovinou v základu každého jídla, na její krájení se ale moc netěšíme, protože se obvykle neobejde bez slz. Cibule totiž obsahuje těkavé látky, které se ve spojení s vlhkostí ve vzduchu mění na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík.
Cibule je běžně dostupnou surovinou, která by neměla nikomu chybět v kuchyni. Využít ji můžeme syrovou do pomazánek, vařenou v základech pokrmů nebo třeba jako známou smaženou pochoutku. Jak tedy tuto štiplavou surovinu nakrájet bez prolévání slz?
Mohlo by vás zajímat
Jak nakrájet cibuli bez slz
Posbírali jsme rady zkušených, jak nakrájet cibuli bez zarudlých uplakaných očí:
- Namočte cibuli do octa: Ocet je velmi všestranný pomocník v kuchyni, stačí nalít do misky menší množství octu a namočit na polovinu rozkrojenou cibuli na 5 minut. Enzymy, které způsobí vznik těkavých látek, zneutralizuje právě ocet. Můžete si octem potřít také prkénko nebo do něj namáčet nůž.
- Naostřete si nůž: Krájením se uvolňují štiplavé látky, jednoduše řečeno, čím ostřejším nožem krájíte, tím méně cibulových buněk porušíte a ty poté neuvolňují tak velké množství štiplavých látek.
- Opláchněte cibuli pod vodou: Dříve než začnete s krájením, opláchněte si cibuli pod studenou vodou. Po rozkrojení cibule můžete postup opakovat, zbavíte tak cibuli těkavých látek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
Co s nespotřebovanou cibulí: Trvanlivost prodlouží máslo, alobal i speciální balení. Cibuli lze také bez obav zamrazit
Komentáře