Nakládaný sýr je dárkem, který potěší každého labužníka. Poradíme, jak ho připravit podle nejlepších receptů
Sýry v dárkovém balení, osobitě ochucené a doplněné olivami či ořechy - přesně to je "naložený sýr". Stačí ho připravit jen krátce před obdarováním někoho blízkého, ke konzumaci je sýr vhodný přibližně za týden.
Jak naložit sýr
Množství z našeho rozpisu platí pro jednu sklenici o objemu 3 litry, případně můžeme sýr naložit do menších skleniček a těmi obdarovat více přátel.
- Potřebujeme 2 hermelíny, 40 dkg nivy, 1 romadur, 20 dkg balkánskéhu sýru, 40 dkg eidamu, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 litr olivového oleje, 1 balení pepře čtyř barev, provensálské koření, 30 dkg černých oliv, 30 dkg zelených oliv.
- Sýry nakrájíme na kostky, papriky a cibuli na proužky, česnek na plátky (nebo ponechat celé stroužky).
- Suroviny postupně navrstvíme do sklenice. Střídáme sýr, koření, olivy, cibuli, česnek a papriky. Vrstvy opakujeme a suroviny mírně stlačujeme.
- Vše nakonec zalijeme olivovým olejem.
- Sklenici uzavřeme a necháme v chladu několik dní uležet, tím se chutě a vůně prostoupí.
Následující video nám ukáže, jak při nakládání správně postupovat:
Další varianty nakládání
Jak je vidět u receptu, při nakládání můžeme zapojit vlastní fantazii a využít suroviny, které jsou pro nás snadno dostupné, případně takové, které jsme si oblibili. Ne každý má rád tmavé olivy a plísňové nebo výrazně aromatické sýry.
- Můžeme nakládat buď jeden nebo více druhů sýru. Varianty osvědčených sýrů - hermelín, balkánský sýr, romadur, eidam, olomoucké tvarůžky, niva.
- Vhodné koření - bobkový list, pepř, nové koření, jalovec, tymián, provensálské koření, grilovací koření, hořčičné semeno, rozmarýn.
- Lze přidat sušená rajčat a ořechy.
- Pokud má být výsledek pikantní, použijeme do směsi výraznější koření a chilli papričky nebo feferonky.
- Olivový olej můžeme použít společně se slunečnicovým olejem - v poměru 1:1.
- Kromě sýru lze použít k nakládání také tofu, které velmi dobře vstřebává různé chutě a vůně. Postup při nakládání je obdobný, k naložení stačí kratší doba.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Olomoucké tvarůžky ve studené kuchyni skvěle využijeme do pomazánek a salátů, dokonce je můžeme naložit
Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Komentáře