Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchý postup pro začínající hospodyňky
Oddělit žloutek od bílku patří mezi základní kuchařské dovednosti, které se učí už děti od svých maminek. Je to důležité umět, když připravujeme sníh do některých moučníků. Pokud víme, jak na to, je postup snadný a rychlý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak oddělit žloutky od bílků
- Bílek od žloutku snadno oddělíme za pomoci skořápek, ve kterých jsou uloženy. Nejprve naťukneme skořápku na prostředku vajíčka o pevnou hranu (např. misky).
- Prsty opatrně oddělíme poloviny skořápky od sebe. Provádíme to nad nádobou na bílky.
- Do jedné z polovin skořápky při naklonění opatrně přelijeme žloutek, přitom nám mezi prsty protéká bílek do zvolené nádoby.
- Znovu přelijeme žloutek zpět do druhé poloviny skořápky. Mezitím odteče další bílek. Je-li třeba, postup ještě opakujeme. Skořápku opatrně vytřeme prstem, aby část bílku nepřišla nazmar.
- Jsme opatrní, aby s bílkem neodteklo ani malé množství žloutku. Nakonec žloutek přelijeme do druhé nádobky.
- Postup opakujeme s dalšími vejci.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 58 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 22 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Už jste ochutnali karlovarský knedlík? S námi ho zvládne i začátečník. Budete potřebovat rohlíky, sníh z bílků a petrželovou nať
Josef Maršálek ukázal, jak na výtečnou bílkovou roládu: Kouzlo je v dobře zvoleném počtu vajec, prozradil populární cukrář
Komentáře