Jak připravit kopřivy k jídlu. Rady a tipy pro jejich využití
Kopřivy patří mezi první jarní rostliny. Chuťově se podobají špenátu a využívají se do velikonočních nádivek, salátů a pomazánek nejen pro svěží chuť, ale i pro obsah vitamínů, které nám po zimě chybí.
Kopřivy bereme jako všudypřítomný plevel, který umí pořádně štípat. Mladé kopřivy mají ale přednosti, kterých je třeba využít, a to zvláště po zimě, kdy potřebujeme vitamíny, minerály a hlavně zdravou potravinu, která nahradí čerstvý špenát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme kopřivy
Najdeme si místo, kde jsou rostliny čisté a svěží, nesbíráme je kolem silnic:
- Trháme horní část rostlin, plnou šťavnatých lístků nebo samotné listy. Až do května jsou kopřivy nejzdravější, pak jejich účinky klesají. Ruce si chráníme rukavicemi. Listy zpracujeme co nejdříve, aby se nezapařily.
- Natrhané mladé kopřivy důkladně opereme pod tekoucí vodou a posléze krátce spaříme ve vroucí vodě. Ihned je propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat nebo je opatrně osušíme.
- Lístky posekáme na malé kousky (po spaření už nežahají) a přidáme je do nádivky nebo do salátu, připravíme z nich jarní polévku, zdravý detoxikační čaj nebo pomazánku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 19 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 19 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 20 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 23 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Desatero rad na téma kopřivy: Jak je sbírat, používat a skladovat. Jak se chránit před jejich žahavostí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře